Volg ons

Kennis over genetica van coeliakie enorm vergroot

24 april 2015

De meest bekende genetische component van coeliakie zijn de genotypen HLA-DQ2 en -DQ8. Het zijn in therapeutische zin vooral uitsluitingscriteria: bij niet-dragers van deze genotypen (grofweg 60 tot 70 procent van de mensheid) komt glutenintolerantie niet of zeer zelden voor. Maar mogelijk kan de aanwezigheid van andere genotypen juist duiden op coeliakie en dus dienen als opsporingsmethode van de ziekte.

De Braziliaanse onderzoeker Rodrigo Almeida heeft aan de Universiteit van Groningen onlangs aangetoond dat dergelijke genotypen bestaan. In zijn proefschrift*, waarop hij in maart 2015 promoveerde bij de hoogleraar humane genetica, dr. Cisca Wijmenga, identificeert hij een aantal genen die bijdragen aan het ontstaan of aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van coeliakie. Deze genen behoren tot de zogeheten micro-RNA’s, kleine moleculen ribonucleïnezuur en werden door Almeida aangetroffen in biopten uit de dunne darm van coeliakiepatiënten.

‘De identificatie van deze micro-RNA’s, die in verband staan met coeliakie, verschaft inzicht in het ontstaan van de ziekte en kan wijzen in de richting van toekomstige therapeutische doelen,’ schrijft hij. Een onbeantwoorde vraag daarbij is waar deze spcifieke coeliakiegenen vandaan komen. Zijn sommige afkomstig uit gluten?

In beginsel zou het mogelijk kunnen zijn deze micro-RNA’s uit te schakelen. Maar, waarschuwt de onderzoeker, ‘het duurt jaren eer een nieuw geneesmiddel, en dus ook een middel dat gericht is tegen deze micro-RNA’s, vanuit het laboratorium zijn weg vindt naar de kliniek’. Mogelijk sneller kunnen deze specifieke moleculen een functie gaan vervullen als ‘bio-marker’ bij het opsporen en diagnosticeren van coeliakie, en bij het controleren van de effecten van het glutenvrije dieet op de patiënt.

Beyond genome wide association studies in celiac disease by exploring the non-coding genome

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944