Volg ons

Keuringsdienst v. Waarde over glutenvrij: social media reageert

3 april 2015

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde ging gisteren over glutenvrij. In de aflevering was men op bezoek bij een kookworkshop voor en door mensen die glutenvrij aten omdat ze zich daar goed bij voelen, zonder dat ze coeliakie hebben. Er werd een fabriek bezocht die gluten uit tarwe haalde en er kwam een bierbrouwer aan het woord die een enzym in zijn bier mengt zodat de gluten verdwijnen.

De aflevering leidde op Twitter en Facebook tot heel veel negatieve reacties waarin met name de eenzijdigheid van het in beeld brengen van het onderwerp gehekeld werd. Sommige reacties vonden dat de KvW de gekte rondom glutenvrij juist wel in beeld had gebracht, maar de meeste reacties gingen er over dat men graag had gezien dat er expliciet een verschil zou worden gemaakt tussen glutenvrij eten uit keuze en glutenvrij eten omdat het moet, omdat je coeliakie hebt. Hierdoor werd ook goed zichtbaar dat voor de meeste mensen met coeliakie de glutenvrije hype een bron van ergernis is. Een greep uit de tweets:

'Hoeveel onzin kan je verkopen. Had coeliakiepatienten aan het woord gelaten.'

'Zij verpesten het voor mensen die echt coeliakie hebben.'

'Niet naar kijken als je coeliakie hebt. Bespaar jezelf deze ergernis.'

'Succes met het uitleggen in een restaurant dat je echt coeliakie hebt en niet de hype volgt.'

'De kvw heeft een historisch dieptepunt bereikt met een aflevering over gluten. Misschien de volgende keer ncv glutenvrij raadplegen.'

In de factsheet over Zin en Onzin over gluten die de NCV vorig jaar heeft gemaakt hebben we al enige tijd de hype proberen te duiden. Tegen iedereen met coeliakie willen we zeggen dat we aandacht zullen blijven vragen voor die mensen voor wie glutenvrij geen keuze is. Bovendien hopen we dat er snel meer wetenschappelijke feiten bekend worden over glutensensitiviteit.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944