Volg ons

Start campagne ‘Coeliakie. Het zit in de familie’.

17 mei 2018

In deze Week van de Coeliakie begint NCV vandaag de campagne ‘Coeliakie. Het zit in de familie’. Onder de 140.000 niet-gediagnosticeerde mensen zitten namelijk veel familieleden van mensen met coeliakie. Die willen we heel graag bereiken met jouw hulp door het sturen van o.a. digitale kaartjes en de uitnodiging tot het doen van een zelftest op www.hebikcoeliakie.nl. 

Hoe zit het ook alweer? 1% van de Nederlandse bevolking heeft coeliakie, omgerekend zo’n 170.000 mensen. Dat betekent dat hun darmen heel ziek worden van gluten in voedingsmiddelen zoals brood, pasta en heel veel meer producten. Slechts 30.000 mensen hebben een diagnose en volgen het noodzakelijke, glutenvrije dieet.

Familieleden van iemand met glutenintolerantie, krijgen deze ziekte (veel) vaker. Er is maar liefst een kans van 10% op coeliakie als een direct familielid zoals ouder, broer, zus, en kind ook de ziekte heeft. Bij meerdere gezinsleden met glutenintolerantie ligt dat getal gemiddeld zelfs op 19%. 

 Met de enorme onderdiagnose is de kans groot dat vooral veel familieleden rondlopen met deze ziekte zonder dat ze het weten. En dus (ernstige) gezondheidsklachten kunnen hebben als buikpijn, diarree, depressie, vermoeidheid etc. Op de langere termijn kan blijvende gezondheidsschade optreden zoals botontkalking, en zelfs darmkanker.

Dat willen we heel graag voorkomen! Met jouw hulp kunnen wij familieleden bereiken en hen bewust maken van glutenintolerantie. Een tijdige diagnose bespaart immers een hoop lijden. Help jij mee? 

Stuur via www.hebikcoeliakie.nl een kaartje naar een familielid en nodig ze uit eens een zelftest te doen.

 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944