Volg ons

Waar moet je op letten als je een ijsje eet?

31 mei 2018

Wat is lekkerder dan in deze tropische temperaturen een lekker ijsje te eten? Kan je als glutenvrij persoon bij een ijssalon een ijsje bestellen?

Waar kun je op letten bij het kopen van een glutenvrij ijsje bij een ijssalon? Met onderstaande aandachtspunten wordt dit zeker mogelijk.

 

 

1. Hoorntje of bakje?
Gelukkig hebben steeds meer ijssalons glutenvrije hoorntjes, dus hier kun je naar vragen. Er zijn diverse merken te kopen, ook apart verpakt. Het likken aan een ijsje geeft vaak toch een andere ervaring dan in een bakje met lepeltje. 

2. Het ijs
Vraag welke ijssoorten glutenvrij zijn en of er een allergenenkaart beschikbaar is. Meestal heb je veel keuze. 

3. De ‘glutenvrije-ijsschep-procedure’: schone lepel + nieuwe bak
Het aandachtspunt zit hem natuurlijk in de kruisbesmetting. Let er zelf op dat het ijs goed glutenvrij geschept wordt. De beste manier is om een nieuwe bak ijs open te maken voor het scheppen van het ijs. Als dit niet mogelijk is: vraag of ze alle materialen goed reinigen en met een schone ijslepel de bovenste laag van de ijsbak willen scheppen/schrapen. Vervolgens weer de ijsschep goed reinigen en het glutenvrije ijsje scheppen. Sommige ijssalons hebben een aparte ijslepel die alleen bedoeld is voor glutenvrij scheppen. 

4. Help elkaar
Stel een open vraag, bijvoorbeeld “Kunnen jullie een glutenvrij ijsje scheppen en hoe doen jullie dat?”. Uit het antwoord kan jij opmaken of je tevreden bent met de procedure. Help ze ook een beetje als ze niet 1,2,3 door hebben wat de bedoeling is. Verwacht je dat de medewerker meteen weet wat kruisbesmetting is of ben je bereid om dat uit te leggen? Sommige personeelsleden zien nauwelijks een coeliakie patiënt in de ijssalon. Het is daarom goed mogelijk dat jij duidelijk moet maken wat je wenst en welke procedure je graag ziet. Als je bereid bent om dat te bespreken, dan voorkom je teleurstellingen achteraf. En hoe meer ijssalons bekend raken met de glutenvrije procedure, des te meer glutenvrije personen er profijt van hebben.

 

Meer algemene tips over glutenvrij uit eten gaan vind je hier

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944