Volg ons

Fout voedsel-etiket ook ‘levensgevaarlijk’ voor mensen met glutenintolerantie?

18 juni 2018

‘Foute voedsel-etiketten brengen mensen met allergie in levensgevaar’, kopte vandaag het Algemeen Dagblad. Hoe zit dat voor mensen met een glutenintolerantie? NCV zocht het uit en belde met TNO. 

Allergieën

Dit AD-krantenartikel is gebaseerd op onderzoek van TNO en UMC onder 157 mensen met allergieën zoals voor melk, noten, ei, pinda’s. Zij werden een jaar lang gevolgd. 

‘Bijna de helft (46 procent) kreeg door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op de etiketten één of meerdere allergische reacties. Zes van hen belandden op de spoedeisende hulp’, aldus TNO. 

De onafhankelijke onderzoeksorganisatie spreekt niet van foute etiketten, maar van ‘onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten.’ Het gaat dus om verwarrende informatie, niet om weglaten van ingrediënten op het etiket. 

‘Ook gaat het hier om allergieën, niet om intoleranties zoals gluten bij coeliakie’, aldus een woordvoerder. Maar al gaat het niet over gluten, als je glutenintolerant bent, herken je vast wel de verwarring over voedseletiketten. Staat er weer ‘Kan sporen van gluten bevatten’ op een product. Die spant wel de kroon. Wat houdt dat nou in, vragen leden ons bijna wekelijks. Om die reden herhaalt de NCV jaarlijks steekproeven naar veelgenoemde producten. 

De melding zegt namelijk niets over of er daadwerkelijk gluten in een voedselproduct zit. Het is vaak een voorzorgsmaatregel van fabrikanten. Ze zijn vermoedelijk bang voor claims bij kruisbesmetting met gluten. Het product kan dus gluten bevatten, maar hoeft niet. Een ‘Kan sporen van’-melding is daarmee niet te vertrouwen. Het zegt niets. Daarmee kunnen ook mensen met een glutenvrij dieet deze producten eten en gezondheidsklachten zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid krijgen. 

Met het onderzoek wordt weer eens onderstreept dat de informatie op voedseletiketten gauw moet veranderen. Duidelijke en ondubbelzinnige waarschuwingen moeten er komen op etiketten, aldus de NCV die er al heel lang op aandringt bij betrokken (overheids-)organisaties en fabrikanten. Zodat alle mensen met allergieën en intoleranties door de bomen het bos weer kunnen zien.

Maar wat doe je in de tussentijd als je een strikt glutenvrij dieet moet volgen? De meest veilige oplossing lijkt op dit moment het kopen van glutenvrije producten met het Crossed Grain logo. Deze producten worden streng gecontroleerd op het aanwezige glutengehalte. 

Meer info:

* Lees al onze NCV-steekproeven uit 2017-2017 

 *Het artikel uit het Algemeen Dagblad

* Het artikel van TNO

 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944