Volg ons

Nieuw brood niet glutenvrij!

11 juli 2018

Een nieuw brood op de Nederlandse markt, gemaakt van het nieuwe graansoort Tritordeum, is niet geschikt bij glutenintolerantie, al wordt anders gesuggereerd!

Gliadine

De broden liggen o.a. bij Albert Heijn en van bakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht. Het brood wordt aangeprezen als ’licht verteerbaar en met minder dan 40% gluten (gliadine) dan normaal tarwebrood’. Dit nieuwe graan bestaat uit een kruising van Triticum durum (harde tarwe) en een gerstsoort.

De NCV wil graag heel duidelijk maken dat het brood, gemaakt van Tritordeum, absoluut niet geschikt is voor coeliakie-patiënten en mensen met NCWS, Non Celiac Wheat Sensitivity (tarwesensitiviteit). Het mag dan minder gluten bevatten dan tarwe, het bevat nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid gluten.

Spelt

Bij spelt hebben we in het verleden ook gezien dat dit veelvuldig als ‘glutenvrij’ werd bestempeld. In pannenkoekenrestaurants, bij de bakker etc. werden speltproducten verkocht als zijnde ‘geschikt bij glutenintolerantie’. We hopen van harte dat het met het nieuwe graan Tritordeum niet ook die kant op gaat. 

Non Celiac Wheat Sensitivity

Hopelijk gaan alle bakkers en horeca mensen er op de juiste manier mee om en is duidelijk dat het niet geschikt is voor mensen met coeliakie. In sommige mediaberichtgeving wordt al geschreven: ‘Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten’. Het wordt zelfs aanbevolen voor mensen met NCWS. En dat is natuurlijk geenszins het geval.

Dit brood is op geen enkele manier een optie voor mensen met een glutenintolerantie. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944