Volg ons

Wil jij meehelpen met een onderzoek naar eventuele taboes rondom coeliakie?

31 augustus 2018

De helft van iedereen met klachten die horen bij een maag-, darm-, of leveraandoening of de gevolgen hiervan, praat hier liever niet over. Dat komt omdat het dan meestal over nare ongemakken, poep en diarree gaat of de angst om als ‘zwak’ of ‘vies’ te worden gezien.

Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) op basis van signalen van artsen, verpleegkundigen en patiëntenverenigingen. Op basis van een eerdere steekproef die wij op social media deden begrijpen we dat het een onderwerp is dat ook speelt bij mensen met coeliakie of een andere gluten gerelateerde aandoening.

Dat vraagt om wat meer onderzoek. 

We willen graag die mensen die rondlopen met schaamte helpen. Om dat goed te kunnen doen moeten we iets meer weten. We starten daarom, samen met de MLDS en nog zes andere patiëntenverenigingen* een klein onderzoek.

In dit onderzoek willen we vooral van jou zelf weten, als je je aangesproken voelt door dit onderwerp, of je vindt dat er een taboe rust op jouw aandoening en de gevolgen ervan en in hoeverre dit je dagelijks gedrag en gezondheid beinvloedt.

Hoe gaan we dat doen?

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een online vragenlijst. Alle informatie is uiteraard zeer vertrouwelijk en resultaten worden niet gekoppeld aan jou als persoon. Met het onderzoeksbureau zijn hier afspraken over gemaakt die ook schriftelijk zijn vastgelegd.

Hoe kun jij helpen?

Door de vragenlijst in te vullen ! Dit kost ongeveer 5-10 minuten.

Wat wordt er gedaan met de resultaten uit het onderzoek?

Het onderzoek geeft ons informatie over de mate waarin taboe een rol speelt bij een aandoening als coeliakie en in hoeverre dit gevolgen heeft voor jouw dagelijks leven en gezondheid. Hiermee willen we betere voorlichting ontwikkelen en ook taboes bespreekbaar maken. Wordt vervolgd dus.

Alvast hartelijk bedankt voor je medewerking!

Start de vragenlijst

 *De zes andere patiëntenverenigingen zijn: Alvleeskliervereniging Nederland, Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging, Stichting voor patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal en de Stomavereniging.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944