Volg ons

Snel een vaccin tegen coeliakie?

5 november 2018

Snel een vaccin tegen coeliakie?! Als je glutenintolerant bent, hoop je natuurlijk enorm op een vaccin wat je in een klap tolerant maakt voor gluten. Alles kunnen eten wat je wilt, zou het dagelijks leven een stuk gemakkelijker maken!

Onderzoekers zijn er volop mee bezig. Zo kwam het veelbelovende vaccin NexVax2 is de afgelopen week weer volop in het (buitenlandse) nieuws. 

Producent ImmusanT kondigde nl. aan dat er begonnen wordt met de 2efase van het onderzoek naar dit vaccin. In deze fase wordt het vaccin op 150 coeliakiepatiënten uit Australië, Nieuw-Zeeland en de US getest.
De ene helft van de coeliakie-patiënten krijgt het NexVax2 vaccin en de andere helft krijgt een injectie met placebo. Dit onderzoek kan het ‘bewijs’ opleveren dat de nieuwe behandeling bij deze kleine groep patiënten kans op verbetering biedt. Als dat zo is, wordt het middel in Fase 3 op een grote groep patiënten toegepast. Fase 3 onderzoekt de optimale dosering, de effectiviteit en de veiligheid van het vaccin op korte en lange termijn. Deze fase kan jaren duren.

Komt een vaccin tegen coeliakie er nu snel aan?

Mocht het zo ver komen dat Fase 3 wordt gestart, dan is dat hoopvol. Deze fase kan nog wel een aantal jaren in beslag nemen. Vraag blijft dan ook of het beschikbaar wordt en wat het effect is van het vaccin. 

Wat wordt de rol van het glutenvrije dieet? 

Fabrikant ImmusantT hoopt dat deze therapie een glutenvrij dieet overbodig maakt. Maar opdit moment zijn onderzoekers nog heel voorzichtig. Ze beschouwen het vaccin als ‘een  preventief middel tegen ongewenste glutenconsumptie in een onveilige omgeving’. 

Is het vaccin voor iedere coeliakie- patiënt geschikt?

Het vaccin is alleen geschikt voor patiënten met het HLA-DQ2.5 gen. Dat is goed nieuws, want de overgrote meerderheid van de coeliakiepatiënten heeft dit gen (95%). Voor patiënten met het HLA-DQ2.2 of DQ8 gen is het vaccin niet geschikt.

Daarnaast is het vaccin alleen geschikt voor patiënten reageren op de glutenpeptiden die in het vaccin zitten. Dat zijn drie van de meest voorkomende glutenpeptiden. Er zijn ook mensen met glutenintolerantie die op andere peptiden reageren; zij hebben niks aan het vaccin.

Preventief of curatief?

Het vaccin is niet preventief in die zin dat gezonde personen NexVax2 krijgen en daarna nooit coeliakie gaan ontwikkelen. Maar ook niet curatief, zodat iemand met coeliakie na 1 prik genezen is. Het vaccin zal vaker toegediend moeten worden. Het idee is dat met periodieke ‘booster-shots’ de behandeling wordt herhaald, zodat de tolerantie tegen gluten blijft bestaan. 

Wil je nog meer weten? In het laatste Glutenvrij Magazine hebben we precies uitgelegd wat het NexVax2 vaccin is. Lees er hier meer over: 

 Wil je de laatste ontwikkelingen van het NexVax2 vaccin rechtstreeks lezen? Hou dan de website van fabrikant ImmusanT in de gaten: 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944