Volg ons

Zijn superfoods veilig voor mensen met coeliakie?

5 maart 2015

Het antwoord op deze vraag hebben we te danken aan twee leerlingen uit de eindexamenklas vwo van het Sint Michaël College in Zaanstad. Omdat zij van plan zijn medicijnen te gaan studeren, besloten Bente Broekema en Mandy Fijnenberg hun profielwerkstuk te wijden aan ‘Het onderzoeken van de betrouwbaarheid van de etikettering van superfoods door middel van het bepalen van het glutengehalte’. En waarom juist het glutengehalte? Omdat het zusje van Mandy coeliakie heeft.


We willen de betrokken docent(en) en beoordelaars uiteraard niets influisteren, maar wat ons betreft: een 10 met een griffel.

Bente en Mandy onderzochten in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging drie zogeheten superfoods: lijnzaad, chiazaad en tarwegras, die elk als "glutenvrij' worden geëtiketteerd. Van elk product onderzochten ze drie merken, en van elk van de merken drie verpakkingen – in totaal dus 29 te onderzoeken monsters of 'batches'. Voor dat onderzoek werd een professioneel laboratorium ingeschakeld, Nutrilab, onder meer gespecialiseerd in allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. De testen voor dit onderzoek werden ter beschikking gesteld door R- Biopharm AG.
Volgens de Europese wet mag een product slechts als glutenvrij worden verkocht indien dat product niet meer dan 20 milligram gluten per kilo bevat, de befaamde grens van 20 parts per million of 20 ppm.

Met lijnzaad en chiazaad was niet veel aan de hand, de hoeveelheid gemeten gluten lag in 16 van de 18 monsters onder de 10 ppm, in twee gevallen daar licht boven. Van één merk tarwegras (Superfoodies) bleven de waarden ook onder 10 ppm. Van het tweede merk (RAW Superfood) lagen twee monsters tamelijk hoog in de score: 12.3 en 15.8 ppm. Maar schrikbarend was de uitslag bij de drie monsters van het derde merk (Jacob Hooy raw/superfoods) met scores van respectievelijk 70.7, 51.6 en 78.2 ppm.
De fabrikant beweert evenwel op zijn website, óók ten aanzien van tarwegras: 'Jacob Hooy raw/Superfoods bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen of conserveermiddel en zijn gluten- en lactosevrij.' Na tussenkomst van de NCV heeft Jacob Hooy toegezegd de producten uit de verkoop te halen.

Meer informatie
Het hele onderzoek kunt u nalezen in het kenniscentrum  van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Voor meer informatie over superfoods en glutenvrij eten kunt u terecht bij een van de diëtisten bij u in de buurt uit ons diëtistennetwerk of mailen naar dietist@glutenvrij.nl.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944