Volg ons

Stamceldonor worden, kan dat met coeliakie?

2 augustus 2019

Vorig jaar is er veel media aandacht geweest waarin er werd opgeroepen om stamceldonor te worden. Sommige van onze leden voelden zich geroepen en meldden zich aan bij Matchis. Maar…. zij kregen te horen dat je met coeliakie geen stamceldonor kan worden. Dat is balen! En waarom is dat eigenlijk?

Op de website van Matchis (het Nederlands centrum voor stamceldonoren) staat dat mensen met een chronische ziekte (zoals coeliakie) geen stamceldonor kunnen worden. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een medicijn dat een bestaande auto-immuunziekte kan verergeren. Als je stamceldonor bent, dan krijg je medicatie toegediend om de stamcellen als het ware naar het bloed te lokken. In dit medicijn zitten echter géén gluten. Maar waarom kan dit medicijn dan de klachten van coeliakie verergeren? Immers, bij coeliakie word je alleen zieker als je gluten binnenkrijgt. Hoe werkt dit mechanisme bij coeliakie patiënten?

Een voorlichter van Matchis legt uit:

“Het middel (GCSF) werkt direct op het immuunsysteem van de patiënt. Ongeacht welke auto-immuunziekte de patiënt heeft, het onderliggende mechanisme van de ziekte wordt getriggerd. Namelijk het auto-immuun mechanisme. GCSF is een groeifactor en heeft een direct effect op ontstekingscellen die een rol spelen bij auto-immuun ziekten. GCSF activeert deze ontstekingscellen. In dit geval wordt de ontstekingsreactie die in de darm kan ontstaan door gluten direct aangespoord door de groeifactor. De groeifactor zal dus voor dezelfde symptomen zorgen als de gluten doen.
Ook bij gezonde mensen worden bijvoorbeeld de witte bloedcellen extra geactiveerd door GCSF. Bij gezonde mensen is het alleen zo dat deze cellen zich niet tegen het eigen lichaam richten, wat wel gebeurt bij auto-immuun ziekten. Mensen zonder een auto-immuun ziekte hebben dus geen last van dit effect”.

Het is ons nu duidelijk waarom je met coeliakie geen stamceldonor kunt worden. Maar jammer is het zeker wel! Binnenkort onderzoeken we de vraag of je met coeliakie wel orgaandonor kunt worden. Met de aankomende nieuwe donorwet (per 1 juli 2020) is dit een belangrijke vraag voor velen.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.