Volg ons

Tien Jaar Patiëntgericht Onderzoek in Vogelvlucht

3 februari 2015

'Tien Jaar Patiëntgericht Onderzoek in Vogelvlucht', een uitgave van het Coeliakie Consortium, is nu beschikbaar via de NCV website.

Internationaal neemt Nederland een vooraanstaande plaats in wat betreft onderzoek naar coeliakie. Het was de Nederlandse arts Dr. Dicke die als eerste ontdekte dat tarwe de boosdoener was. Daarna hebben vele andere onderzoekers belangrijke bijdragen geleverd. Daardoor weten we nu dat het de gluten eiwitten in tarwe, gerst en rogge zijn die een afweerreactie in gang kunnen zetten waardoor het darmslijmvlies wordt aangetast. We weten ook precies welke eigenschappen van gluten hiervoor verantwoordelijk zijn. En we hebben ontrafeld welke genen betrokken zijn bij het ontstaan van coeliakie en hoe deze een rol spelen bij het ontstaan van de ongewenste afweerreactie. Deze kennis kan nu worden gebruikt voor het ontwikkelen van alternatieven voor het glutenvrije dieet, het verbeteren van de kwaliteit van het glutenvrije dieet en, hopelijk, het voorkomen van coeliakie.

De vooraanstaande positie van Nederland werd in 2003 door de Nederlandse regering onderkend. Met behulp van een subsidie uit de zogenaamde aardgasbaten werd een consortium opgericht om het onderzoek naar coeliakie in Nederland te coördineren en te stimuleren. In dit boekje vindt u naast algemene informatie over coeliakie een kort overzicht van de resultaten van dit consortium in de afgelopen 10 jaar: “Tien Jaar Patiëntgericht Onderzoek in Vogelvlucht”. We hopen hiermee inzichtelijk te maken wat we met behulp van deze subsidie tot stand hebben weten te brengen. Wij wensen u veel leesplezier toe.

Namens alle onderzoekers van het consortium,
Frits Koning

Hoogleraar Immunologie, Leids Universitair Medisch Centrum
Wetenschappelijk directeur “Het Coeliakie Consortium”

Download het boekje hier

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944