Volg ons
Op vakantie met coeliakie

Op vakantie met coeliakie

nuttige informatie en tips!

Op vakantie met coeliakie

Misschien wel de grootste uitdaging met een glutenvrij dieet is de vakantie. Alles wat thuis al snel routine is geworden, staat dan weer op zijn kop. Glutenvrij eten is nergens een probleem. Overal is wel wat te koop, al zijn het maar bananen. Gewoon gezellig samen eten, lekker en gezond wordt lastiger. En toch, met een goede voorbereiding is elke vakantie heerlijk. Ook glutenvrij! En daar dragen wij als NCV graag aan bij. Om uw vakantie gemakkelijker te maken, vindt u hier nuttige tips en informatie.

Coeliakieverenigingen in Europa

In de meeste Europese landen is ook een coeliakievereniging. Daar kunt u natuurlijk ook altijd terecht voor informatie over het land waar u naar toe gaat. Op de website van de Europese koepelorganisatie staan alle coeliakievereniging op een rij.

Vakantiesheets

Als u op vakantie gaat naar het buitenland wilt u graag weten hoe u in dit land uit de voeten kunt met het glutenvrij dieet. Over een aantal populaire vakantielanden (Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italie, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk) hebben we voor onze leden een informatiesheet gemaakt. Zit uw vakantiebestemming er (nog) niet bij, dan kunt u altijd bij ons terecht voor vragen. Logt u eerst in voordat u naar de vakantiesheets gaat.

Vakantieverhalen

De NCV heeft ruim 18.000 leden en met even zoveel verhalen over de glutenvrije vakantie in de meest uiteenlopende landen.
Lees hier hoe andere leden van NCV hun vakantie in een specifiek land hebben ervaren. Een mix van tips voor het glutenvrijdieet in dat land en leuke toeristische ervaringen.

Goede glutenvrije voorbereiding

Zorg er altijd voor dat u weet wat er in het vakantieland gegeten wordt en hoe en waar u glutenvrije producten kunt kopen. Uw reisbureau, internet en ook de buitenlandse coeliakieverenigingen kunnen uitkomst bieden. Het is altijd verstandig een voorraad glutenvrije crackers of rijstwafels mee te nemen. Beschikt u op uw vakantieadres over stroom, dan kunt u overwegen een broodbakmachine mee te nemen. U kunt ook van (meegenomen) glutenvrij meel pannenkoeken bakken voor het ontbijt of de lunch.

Vliegen met coeliakie

Vliegt u naar uw vakantieadres? Schakel dan het reisbureau in om specifieke dieetwensen te regelen met de vliegmaatschappij. Boekt u via internet? Neem dan rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij of met de touroperator. In Glutenvrij Magazine is in december 2013 een overzichtsartikel verschenen met ervaringen en tips voor het glutenvrij reizen met het vliegtuig. Hierop is ook nog een aanvulling gemaakt, met informatie die na publicatie is ontvangen.

Handige dieetpas

De dieetpas is een beknopte uitleg over het glutenvrij dieet op klein formaat. Wij hebben dit in meerdere talen. Handig om op vakantie bij u te hebben, gewoon in uw portemonnee. Deze dieetpas is voor leden gratis te downloaden. Wilt u de dieetpas op creditcardformaat, dan kunt u die bestellen in onze webwinkel.

Dieetvertalingen

Niets is zo moeilijk als in een andere taal uitleggen wat een glutenvrij dieet is. Althans… als u geen dieetvertaling bij u hebt. Wij hebben deze dieetvertalingen voor u beschikbaar in verschillende talen. Als u lid bent van de NCV, dan kunt u deze vertalingen gratis downloaden. De dieetvertalingen zijn tevens in geprinte vorm te bestellen via de webwinkel.

Tips voor het vliegen

  • Niet alle luchtvaartmaatschappijen houden rekening met het dieet.
  • Informeer vooraf hoeveel kilo extra bagage u mag meenemen in verband met het dieet. Dit geldt zowel voor ruimbagage als voor handbagage.
  • Stop (dieet)voedingsmiddelen voor onderweg in de handbagage. Alleen vast voedsel. Voor vloeistoffen gelden de normale regels.
  • Houd rekening met eventuele vertraging: zorg voor een noodrantsoen.
  • Messen, scharen en dergelijke mogen nooit mee in de handbagage.

Extra bagage in het vliegtuig

Als u coeliakie heeft, mag u als u dat van tevoren aanvraagt, extra bagage meenemen in het vliegtuig.

Per maatschappij verschillen daar de regels over. Bij de KLM mag u bijvoorbeeld maximaal 23 kilo extra ruimbagage meenemen en 12 kilo extra handbagage. Daarvoor belt u ruim van tevoren met KLM-cares (0800-5562273). U hoeft niet van tevoren een medische verklaring te overleggen, maar we adviseren wel een verklaring mee te nemen, mocht de douane daarom vragen. Op de sites van de luchtvaartmaatschappijen vindt u meer informatie over het meenemen van extra bagage.

Medische verklaring

Over het algemeen heeft u een medische verklaring nodig om toestemming te krijgen voor deze extra bagage. Wij hebben een verklaring (in het Engels) opgesteld. Die kunt u meenemen naar uw behandelend (huis)arts en vragen of hij of zij hem invult. Bij de NCV komen al meerdere berichten binnen over (huis)artsen die menen die verklaring niet te mogen afgeven. Dat is echter een misverstand. De arts mag, met toestemming van de patient, feitelijke medische informatie geven, bijvoorbeeld dat bij een patiënt een bepaalde diagnose is gesteld waarvoor medicijnen of in het geval van coeliakie, speciale voeding nodig is.

Wat een (huis)arts niet mag is een verklaring geven waarin hij of zij een oordeel geeft over medische (on)geschiktheid, bijvoorbeeld of iemand in staat is om zijn of haar werk te doen. Zie voor meer informatie hierover de link naar de KNMG website.

Vaccinaties

Zijn alle vaccinaties glutenvrij? Of moet je toch even doorvragen bij een bezoek aan een land waarvoor dat nodig is? Het is belangrijk het goed na te vragen bij een van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) waar reisvaccinaties gehaald kunnen worden. Meestal moet je van tevoren een formulier invullen waarin je kan aangeven of er sprake is van allergieen en intoleranties. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.