« Terug

Uitreiking MenzisFonds: glutenvrije bewustwording in zorginstellingen

MenzisFonds.jpg22 juli 2025

Regelmatig horen we dat mensen met coeliakie in zorginstellingen zelf voor hun eigen glutenvrije maaltijden moeten zorgen. Ze kunnen niet mee eten met de rest omdat het niet veilig glutenvrij bereid kan worden.

Als NCV vinden we dat inclusiviteit heel belangrijk is en dat ook mensen met coeliakie een goede verzorging verdienen. Daarom zetten we een e-learning op voor personeel van zorginstellingen. Daarin leggen we eenvoudig uit hoe ze om kunnen gaan met hun cliënten met coeliakie en anderen die om medische redenen glutenvrij eten. Deze e-learnings worden gebruikt om te informeren over coeliakie en ook vooral over de omgang met glutenvrije bereiding in de keuken, zodat iedereen veilig kan meegenieten van de maaltijd.

Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we een aanvraag gedaan voor financiering bij het MenzisFonds. En met succes! Op 24 juni maakte Menzis-bestuurder Wouter Bos de eerste groep winnaars van het MenzisFonds 2025 bekend: maatschappelijke organisaties die het welzijn versterken of die de zorg verbeteren.Belangrijkste uitgangspunt om een financiële bijdrage te winnen, is dat het project het welzijn van mensen versterkt. Dat het bijdraagt aan een gezondere leefstijl, door bijvoorbeeld meer beweging, gezonde voeding of mentale fitheid te stimuleren. En dat het helpt om de kwaliteit van leven te vergroten. Bijvoorbeeld om (verergering van) ziekte te voorkomen. En om de zorg toegankelijk te houden.

De NCV heeft € 1.500 van het MenzisFonds ontvangen om een e-learning te ontwikkelen voor koks in zorginstellingen. Menzis bestuursvoorzitter Wouter Bos reikte onlangs de bijbehorende cheque uit aan initiatiefnemer Marissa Siemons en directeur Floris van Overveld. Hiermee kunnen we dit project in gang gaan zetten en weer een extra stap zetten naar meer bewustwording over coeliakie.

We zijn de ledenraad van Menzis enorm dankbaar voor deze belangrijke steun in de rug!

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Quinabouleh

Lees meer over 'Quinabouleh'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'