Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Diëtist en onderzoeker Nicolette Wierdsma wint de NCV Stimuleringsprijs van 15.000 euro!!

WinnaarNCVStimuleringsprijs.jpeg

Nicolette Wierdsma (l) ontvangt de felicitaties van NCV bestuurslid Marthe Stevens

01 april 2022

Uit drie genomineerde onderzoekers is diëtist en onderzoeker Nicolette Wierdsma gekozen als winnaar van de NCV Stimuleringsprijs. De NCV reikt voor het eerst de NCV Stimuleringsprijs uit om onderzoek te stimuleren naar coeliakie, glutensensitiviteit en dermatitis herpetiformis. De NCV leden konden onlangs stemmen op drie talentvolle onderzoekers. Samen met een deskundige jury van drie betrokken leden is zo de winnaar uitgeroepen.

Wierdsma wil een betere en snellere diagnose voor coeliakie voor mensen die al glutenvrij eten. Zo gaat ze onderzoeken of de glutenbelastingtest verbeterd kan worden. Tijdens deze glutenchallenge moet iemand 8 weken lang veel gluten om een officiële diagnose coeliakie mogelijk te maken. Veel mensen vermijden deze test uit angst voor (ernstige) gezondheidsklachten. Een diagnose is echter belangrijk voor vervolgonderzoek.

Naast Wierdsma waren ook Lisanne Bosch en Tom van Gils genomineerd voor de NCV Stimuleringsprijs. De jury is onder de indruk van het enthousiasme, de betrokkenheid en gedrevenheid van de drie genomineerden. En de relevantie van de voorstellen. Dat bleek ook uit de publieksreacties bij de stemming: “Het liefst had ik alle drie de kandidaten op 1 willen zetten maar ja dat gaat niet...” (Lid NCV).
De jury vond vooral ook de diversiteit van de drie voorstellen en onderzoekers interessant. Dit laat zien hoe gevarieerd het coeliakie onderzoek in Nederland op dit moment is.

Meer lezen over deze bijzondere onderzoeker? Https://www.ncv.nl/professionals/nicolette-wierdsma

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Brood van pure melen

Lees meer over 'Brood van pure melen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'