Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Zonnebloemolie vervangen in glutenvrije brood,- en bakrecepten

Zonnebloemolie.jpg07 april 2022

Is de zonnebloemolie uitverkocht, maar staat het wel in een recept voor je glutenvrije gerecht? Of gebruik je zonnebloemolie bij het bakken van je glutenvrije brood? Dan is het handig om te weten hoe je dit kunt vervangen. We zetten het hier voor je op een rijtje:

Zonnebloemolie in je recept voor glutenvrij brood?

Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak. Gebruik je in je glutenvrije brood zonnebloemolie, dan kun je dit het beste vervangen door een andere olie met een neutrale smaak. Voorbeelden hiervan zijn arachideolie, maisolie, raapzaadolie, rijstolie of sojaolie. Koolzaadolie zou ook kunnen, dat heeft een iets nootachtige smaak.

Bak je een Italiaans brood, dan kun je ook kiezen voor olijfolie. Dit kan net wat extra smaak aan je brood geven omdat het, afhankelijk van de soort, fruitig, peperig en fris kan smaken. Gebruik geen olijfolie extra vierge.

Wat je ook kunt gebruiken om de zonnebloemolie in een broodrecept te vervangen is roomboter.
Laat het wel eerst heel zacht worden voordat je het toevoegt.

Voor alle vervangers waarmee je kunt bakken geldt dat je hetzelfde gewicht als dat van de zonnebloemolie gebruikt. Staat er in het recept dat je 30 gram zonnebloemolie moet toevoegen, kun je nu 30 gram van een van de bovengenoemde oliën gebruiken.

Wat je beter niet kunt gebruiken bij het bakken van glutenvrij brood

In recepten voor brood kun je beter geen vloeibare boter gebruiken. Vloeibare boter wordt ook wel ‘vloeibare basis’, ‘iedere dag vloeibaar’ of ‘Culinair’ genoemd. Deze producten zijn minder geschikt in recepten voor brood omdat de samenstelling varieert. Bij de ingrediënten staat: plantaardige oliën in gevarieerde samenstelling. Doordat die samenstelling kan veranderen, kan je brood zomaar ineens mislukken. Vloeibare boter bevat vaak zonnebloemolie en wanneer er een tekort aan zonnebloemolie is, zullen ook fabrikanten de samenstelling moeten aanpassen. 

Zonnebloemolie in pizzadeeg en zoete bakrecepten?

Naast zonnebloemolie zijn er veel meer oliën waarmee je kunt bakken. Arachideolie (pindaolie), maisolie, rijstolie, roerbakolie, slaolie en sojaolie. Deze oliën kun je dus gebruiken om in te bakken en je kunt ze ook gebruiken in bakrecepten, zoals voor pizzadeeg, stokbrood, mueslibollen en Zeeuwse bolussen. Het hangt van je recept af welke olie het meeste geschikt in qua smaak. Kies een olie met een neutrale smaak voor je zoete bakrecepten. Wil je je pizzadeeg, stokbrood of andere bakrecepten wel wat extra smaak geven, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld olijfolie. Gebruik geen extra vierge. De hoeveelheden kun je 1 op 1 vervangen.

Wat je beter niet kunt gebruiken in bakrecepten

Druivenpitolie, extra vierge olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie  en walnootolie kun je beter niet gebruiken in bakrecepten. Dit heeft te maken met de hoge temperaturen die deze oliën niet verdragen. Deze oliën hebben een lager “rookpunt” omdat ze niet helemaal zuiver zijn. Ze zullen eerder gaan walmen of roken. De stoffen in de olie zullen verbranden en breken af, hierdoor is de olie niet meer geschikt om te eten. 

Let op bij vloeibare bak- en braadboters

Wil je vlees, groenten of vis in vloeibare boter bakken, lees dan het etiket. In een aantal vloeibare bak- en braadboters zit gluten, bijvoorbeeld in de vorm van tarwe-aroma of in de sojasauspoeder die ze gebruiken. Gelukkig zijn er ook genoeg soorten die geen glutenbevattende ingrediënten gebruiken, lees dus goed het etiket.

Voor meer informatie over oliën kijk op de site van het Voedingscentrum

 

 

 

 

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Gevulde focaccia met kaas en rucola

Lees meer over 'Gevulde focaccia met kaas en rucola'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'