Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Podcast: coeliakie & het herstel

Podcast Liggend voor website.jpg04 april 2022

Dr. Peter Wahab over antistoffen, klachten en darmschade

Coeliakie is een chronische auto-immuunaandoening. Wanneer de diagnose is gesteld, en het glutenvrij dieet gevolgd wordt, kan het herstel beginnen. Maar herstellen betekent voor iedereen iets anders. Zo verschillend als de klachten voorafgaand aan de diagnose zijn, zo verschillend verloopt het herstel van persoon tot persoon. Wat kun je verwachten? 

In deze aflevering is Peter Wahab, maag-darm-leverarts in het Rijnstate ziekenhuis, te gast. Hij weet alles over het stellen van de diagnose coeliakie, is voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en is nauw betrokken bij “grip op coeliakie”; een samenwerkingsverband van artsen, onderzoekers, de MLDS en de NCV om geld op te halen voor onderzoek naar coeliakie. Dr. Wahab ziet in zijn spreekkamer veel mensen met coeliakie of bij wie het vermoeden bestaat van een glutengerelateerde aandoening. In de voorgaande aflevering "Coeliakie & de diagnose" was dr. Peter Wahab ook te gast. In deze aflevering spreken we verder over het herstel. 

Hij legt uit waarom dit proces zo verschilt van persoon tot persoon. De arts zal de antistoffen en de klachten monitoren.  Het gaat vooral over hoe de patiënt zich voelt. Worden de klachten minder? Herstelt de darm? Worden de voedingstoffen opgenomen? Kan iemand uit de voeten met het dieet? 

Dr. Wahab deelt zijn visie op de gesprekken tussen de patiënt en de arts en welke begeleiding gewenst is. De begeleiding van een diëtist uit het NCV-diëtistennetwerk is daarbij ook van essentieel belang. In het wegwijs worden in het glutenvrij dieet en zeker ook bij het herstellen kan de diëtist een belangrijke rol vervullen. 

Ook gaan we dieper in op vragen van luisteraars over licht verhoogde antistoffen, aanhoudende vermoeidheidsklachten en darmschade.

Kort samengevat; een interessant gesprek over het herstel bij coeliakie, de begeleiding van een arts en een diëtist en het belang van het gesprek tussen patiënt en arts.

Veel luisterplezier!

Handig om te weten

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via:

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Zeewolf met curry

Lees meer over 'Zeewolf met curry'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'