Procedure

Hoe kom ik tot de juiste diagnose?

Voor de diagnose coeliakie moet worden vastgesteld dat er aantasting bestaat van de darmvlokken van het dunnedarmslijmvlies (vlokatrofie) en dat die wordt veroorzaakt door gluten. Dat gebeurt aan de hand van een bloedonderzoek door de huisarts en, indien daar aanleiding toe is, een onderzoek van het darmslijmvlies (dunnedarmbiopsie) door een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of kinderarts.

Gerelateerde-aandoeningen

Naar de huisarts

De weg naar een juiste diagnose begint bij een bezoek aan de huisarts. Die kan met een simpele bloedtest vaststellen of antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot.

Wil je meer zekerheid over de vraag of het zinvol is de huisarts te bezoeken, doe dan hier de screeningtest.

Glutenbelasting

Heb je een periode glutenvrij gegeten, maar wordt er binnenkort onderzoek naar coeliakie gedaan? Dan raden we aan om minimaal 4 weken voor het bloedprikken / dunne darm biopt voldoende gluten te eten. Voor volwassenen betekent dat tussen de 15-20 gram gluten per dag en voor kinderen tussen 10-15 gram gluten per dag. Om je een idee te geven van de hoeveelheid gluten in producten, hebben we van een aantal producten de hoeveelheid gram gluten berekend.

Product met gluten

Aantal gram gluten

Bruine pistolet (75 gram) 5,4
Snee brood (bruin, wit, volkoren) 2,5
Croissant 2,2
Beschuit 1,2
Pasta (75 gram) 6,9
Couscous (75 gram) 7,2
Pizza (350 gram) 11,8

Waarom moet ik gluten eten?

Dat zit zo: als je coeliakie hebt zullen er antistoffen in het bloed aanwezig zijn en kan er schade aan de dunne darm zichtbaar zijn. Stop je voorafgaand aan het onderzoek met het eten van gluten dan kunnen de antistoffen in het bloed (bijna) afwezig zijn en is de beschadiging aan de darm mogelijk niet meer zichtbaar. Dat geeft dan geen betrouwbaar beeld.

Kun je begeleiding gebruiken bij de glutenbelasting? Of wil je de glutenbelasting met glutenpoeder doen? Maak dan een afspraak met een diëtist uit het NCV-Diëtistennetwerk. Hij of zij kan met je meedenken en een advies op maat geven. Vind hier een diëtist die gespecialiseerd is in het glutenvrije dieet.

Door naar de maag-darm-leverspecialist

Zitten er antistoffen in het bloed of zijn er andere belangrijke redenen die in de richting van coeliakie wijzen, zoals aanhoudende darmklachten? Dan verwijst de huisarts je naar een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of een kinderarts voor een dunnedarmbiopsie.

Lees op deze pagina meer over de diagnose in het ziekenhuis

Overstappen naar een andere arts

Volgens de wetgeving in Nederland heb je recht op een vrije keuze. Maar wanneer je al onder behandeling bent bij een mdl-arts, is het niet makkelijk om te veranderen van arts. Er is geen standaard manier hoe je dit kunt aanpakken. De volgende adviezen kunnen je helpen:

  • Bespreek je twijfels of ontevredenheid met de mdl-arts in het ziekenhuis waar je nu behandeld wordt. Misschien kan hij of zij je doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.
  • Overleg met je huisarts als je niet meer terug wilt naar je huidige mdl-arts en het gesprek liever niet zelf wilt aangaan. Er is sowieso een verwijzing nodig van de huisarts om naar een andere arts in een ander ziekenhuis te gaan.
  • Neem contact op met je zorgverzekeraar over deze situatie. Sommige zorgverzekeraars doen aan zorgbemiddeling en wachttijdbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je mogelijk ook vertellen waar je terecht kunt.

Wil je een second opinion?

Bespreek de wens voor een second opinion bij voorkeur eerst met je behandelend mdl-arts. Misschien kan een goed gesprek eventuele onduidelijkheden wegnemen. 

  • Voor een second opinion heb je een verwijzing van je behandelend mdl-arts nodig. Hij/zij moet aan dit verzoek voldoen. Behalve als hij/zij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan jou laten weten.
  • Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen met een doorverwijzing. Als je zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat de zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Soms staan er in de polis voor vergoeding van de second opinion aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je een toestemmingsvereiste nodig hebt. Informeer daarom altijd bij je zorgverzekeraar hoe het precies zit.

Meer informatie

Vind het ziekenhuis dat bij je past

Wil je weten welk ziekenhuis bij jou in de buurt coeliakiezorg heeft? Of hoe snel een ziekenhuis uitslag geeft bij een biopsie en welke verdoving wordt gebruikt? Maak dan gebruik van de keuzehulp voor ziekenhuizen die wij ontwikkelden met de Patiëntenfederatie Nederland.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Tomatengalette met pistachepesto

Lees meer over 'Tomatengalette met pistachepesto'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'