Volg ons

Wie, wat, waar?

Op Internet is heel veel te lezen over coeliakie. Soms zelfs gewoon te veel. Hoe leg je op school uit wat coeliakie is? Laat ze deze pagina eens lezen. Gewoon lekker kort, maar wel de kern.

Wie?

Iedereen die aanleg heeft kan coeliakie ontwikkelen. Deze aanleg zitten op de genen met name gen nr. 6 en heten HLA DQ2 en HLA DQ8. Als deze aanleg niet aanwezig is kan je ook geen coeliakie krijgen.

Wat?

Heb je coeliakie, dan word je ziek van het eten van gluten. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Intolerantie betekent: onvermogen om te verdragen. Gluten is een graaneiwit dat voorkomt in o.a. tarwe, gerst, rogge, spelt en khorasan tarwe. In haver zit het van origine niet, maar omdat haver vaak in dezelfde fabriek verwerkt wordt waar ook tarwe wordt verwerkt, komt het wel met gluten in aanraking. Dat heet vermenging of contaminatie. 

Gluten zit bijvoorbeeld in brood, pasta, pizza, koek en gebak. Gluten is de ‘lijm’ in de voeding, die zorgt ervoor dat bijvoorbeeld brood bij elkaar blijft en niet uiteen valt. Wil je precies weten wat je wel en wat je niet mag eten, kijk dan hier.

Waar?

Als je coeliakie hebt kan je gluten niet afbreken. Dat betekent dat de dunnen darm zich geen raad weet met deze stof. Sterker nog, de gluten maakt jouw darmen kapot. Coeliakie is een ziekte die zich uit in de dunne darm, de dunne darm raakt ontstoken. Klachten zoals: buikpijn, diarree, verstopping, opgezette buik. Maar dat kan ook gevolgen voor het hele lichaam hebben; zoals achterblijven in groei, vermoeidheid of bijvoorbeeld chagrijnig of depressief. 

 

Wanneer?

Wanneer coeliakie precies ontstaat weten we nog niet zo goed. In ieder geval moet je er aanleg voor hebben en in aanraking zijn geweest met gluten, want anders kan je het niet krijgen. Wat precies het moment van ontstaan is proberen we nog te ontdekken. De artsen en wetenschappers werken er hard aan om dit boven water te krijgen.

Waarom?

Dat deze gen bestaat heeft te maken met je afweersysteem. Die zorgt ervoor dat virussen je lichaam niet ziek kunnen maken. Door een storing gaat je lichaam ineens de gluten als een virus herkennen en raakt daardoor in de war.

Hoe?

Coeliakie gaat niet over! Je zult je hele leven op dieet moeten. Misschien dat er in de toekomst wel een pil komt die je kunt innemen voor het eten zodat je lichaam de gluten niet herkent.

Kijk eens hier!

Heb je de diagnose coeliakie? En heb je ook zoveel vragen? Kijk dan eerst even naar dit vlogje. Hierin legt onze diëtist Chris al heel veel aan je uit.

Ken jij de Cyberpoli?

Heb je al over de Cyberpoli gehoord? De Cyberpoli is een ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met coeliakie. Hier kun je veilig online vragen stellen aan deskundigen. Bovendien kun je in contact komen met andere kinderen met coeliakie om ervaringen en tips te delen! Bezoek aan Cyberpoli.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944