Volg ons

Ik moet dit echt even kwijt

19 februari 2015

Meldde ik gisteren dat ik geen tijd genoeg heb, helaas helaas, om te reageren op al jullie mails?

Ik maak vandaag 1 uitzondering. Ik kreeg een mail van een moeder die vertelde dat haar dochter vanaf een half jaar hele erge klachten had, maar pas op haar 11e gediagnosticeerd werd. In die tussentijd ziekenhuis in en uit gelopen tot zelf de intensive care aan toe. Het kind heeft groei- spraak en leerstoornissen opgelopen. Elke dag werd een schone set kleren meegegeven (sommige perioden meerdere) naar school omdat de diarree regelmatig zomaar naar beneden liep. Dit een hele lagere schooltijd lang. Kun je je voorstellen hoe dat is voor zo’n meisje? En ondertussen hoofdpijn, misselijk en buikpijn. Totdat op een vakantie in Italie, waar het kind meer dood dan levend in een ziekenhuis terecht was gekomen, een arts een coeliakietest liet doen. Bingo.

Het meisje is nu 14, kerngezond en langzaam worden de achterstanden ingelopen. Ik moest er van huilen. Zin om iedereen en alles de schuld te geven, maar ja dat heeft zo weinig zin he. Maar misschien werkt deze oproep: zeg je huisarts de volgende keer als je m spreekt dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft en dat hij/zij als hij/zij een praktijk heeft van 3000 patienten er dus 30 mensen met coeliakie bij moeten zijn. En dat hij niet mag stoppen met nadenken hierover totdat hij ze alle 30 heeft opgespoord. (ook diegenen die niet de klassieke coeliakie klachten hebben).

Ik las op de site van de NCV dat ze daar folders hebben speciaal voor huisartsen, dus vraag ze op en legt het gewoon op het bureau van je arts…

Ik was niet van plan om een actieblog te beginnen, maar dit moest ik gewoon even kwijt. Ik kan naar India reizen om daar mee te helpen in een weeshuis, maar dichtbij huis kan je al zoveel doen. Aldus Leon. En die heeft altijd gelijk. (bijna altijd)

  • Ontbijt: twee beschuiten met jam en kaas
  • Lunch: carpaccio salade met pesto
  • Diner: makreel uit de oven met groene pastasalade. Klik hier voor recept
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944