Volg ons

Ik heb recht op goede informatie

Ik heb recht op goede informatie

Sinds 13 december 2014 is er een wet die ervoor zorgt dat een consument duidelijk moet kunnen zien welke allergenen er in voedingsproducten zitten. Dat geldt niet langer alleen voor verpakte producten. Nu moet ook uw vishandelaar u precies kunnen vertellen of de vis allergenen bevatten en welke. Hetzelfde geldt voor de slager, de groenteboer, voor kraampjes op de markt en voor alle horecagelegenheden van Nederland. 

De bedrijven kunnen de informatie over de aanwezigheid van gluten of andere allergenen bij het product vermelden of in een map. Zij kunnen ook op schrift aangeven dat je voor informatie over de aanwezige allergenen in hun producten terechtkunt bij het personeel.

Meld het ons!

Ervaart u in de praktijk dat u geen, onvoldoende of foutieve informatie krijgt? Is in het bedrijf niets op schrift gezet over de allergenen? Geef het door aan het bedrijf en u kunt dat bij ons melden via onderstaande button. Met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) hebben wij de afspraak gemaakt dat we informatie over mogelijke problemen in de praktijk zullen verzamelen. Dan gaan we er samen voor zorgen dat het goed komt!

Meld foutieve informatie
< vorige 1 | 2 volgende >

23-1-2020 - Lidl Heezerweg, EINDHOVEN (Groenteboer)

OP een gekoeld pakket rijst Mihoen staat geen vermelding van gluten of dergelijke. Ik heb dit gegeten en erg ziek geworden, 2 dagen overgeven en koorts. Ik vermoed dat dit van de rijst Mihoen was. Het is al even een paar maanden geleden maar wil het alsnog doorgeven. Gisteren was ik bij de Lidl en zag dat er nog geen vermelding van allergenen is vermeld.

31-10-2019 - De Slimmerick, EPE (Horecagelegenheid)

NCV gids pag 34 naast banner GV Alliancie NCV Voorgesteld Glutenvrije restaurant in Epe bezocht (3e in lijst).

20-10-2019 - Plus, Helden (Bakker)

Bloedworst gekocht van het merk Limbourgois in de veronderstelling dat het glutenvrij was.Ben er erg ziek van geweest.Bij nader onderzoek via internet kwam ik erachter dat er we degeliojk gluten inzaten.Foute etiketering!! Mvg,Henk Beerens

16-7-2019 - Beyond Meat, Tiel (Slager)

Gekocht bij AH in Tiel: Beyond Burger van Beyond Meat. Op de verpakking staat No Gluten. Maar ik ben er goed ziek van geweest. Omdat ik niet zeker was dat het hier van was een paar weken later toch weer Beyond Burger gegeten. Ik dacht er staat No Gluten op dus het zal van iets anders geweest zijn. Maar weer een paar dagen veel last. Ik ben er nu zeker van dat er gluten in dit spul zit. Dus gekocht bij AH, Gedistribueerd door Zandbergen WFM, Industrieweg 66, Zoeterwoude, 071-5815000.

4-7-2019 - Bregje, Ridderkerk (Horecagelegenheid)

Ik heb nu 2x bij Bregje proeflokaal gegeten. Toen ik in Ridderkerk was kreeg ik vooraf een glutenvrij broodje.maar achteraf bleek (toen ik al wat hapjes op had) dat de saus die erbij zat niet glutenvrij was. Daarna kreeg ik een gerecht met pitjes wat leek op cappatio. Ik kan even niet op de naam komen. Weer vroeg ik (omdat ik dezelfde kreeg als mijn vriendin met saus) of die wel glutenvrij was.. onee. U krijgt een andere zei ze toen.. (ik blij dat ik t gevraagd had.. ) Deze avond heb ik dus duidelijk gluten op want ik kreeg erge buikpijn en diaree. Jammer.. Je krijgt ook een kaart met wel of geen gluten aanwezig met een kruisje erbij. Staat meerdere keren hetzelfde product..de ene keer met gluten en de ander keer zonder gluten vermeld.. erg verwarrend. bij vestiging haastrecht en ridderkerk

21-6-2019 - Jan van Dommelen, Montfoort (Bakker)

De bakkerij verkoopt in de winkel en op hun webshop glutenvrij bruin en witbrood. Bij navraag (telefonisch) werd mij verteld dat dit in de gewone bakkerij wordt gemaakt en dus niet vrij is van kruisbesmetting. Dit werd mij pas verteld toen ik er naar vroeg en het wordt niet vermeld op de website. Het lijkt me zeer misleidend voor Coeliakiepatienten! https://vandommelen.broodbesteld.nl/5605/brood-banket-bestellen-Bakkerij-Jan-van-Dommelen-in-Montfoort.dedicated.nl_NL.html?cdsi=a4qkik20r54j8tkq03rhpsl6ps5vckj2#[data-service-provider-uuid='297d26aa-f081-11e2-a2f6-46064f786ebf']

21-11-2018 - internetbedrijf ekomenu, Amsterdam (Bakker)

Een tijdje geleden nam ik contact op met uw diëtiste betreffende het zogezegd 'wegwassen' van gluten. Ekomenu die 'glutenvrije maaltijdboxen' levert aan huis claimde namelijk dat producten hierdoor ook glutenvrij zouden zijn. Uiteraard is dit niet het geval. Ik heb toen aangedrongen bij de NCV om dit uit te klaren met hen in het belang van anderen. Echter mocht ik niets meer vernemen langs uw zijde. Toch wel teleurstellend omdat kruisbesmetting nefast is voor mensen met coeliakie en deze maaltijdboxen als glutenvrij worden verkocht. Mvg M. Bekaert Namens mijn zoon Thomas, die lijdt aan coeliakie sinds 1999 en diabetes 1 sinds 2015.

5-8-2018 - Lidl, Zeist (Bakker)

Bij de Lidl hebben ze tijdelijk meerdere glutenvrije producten in het assortiment, maar de diepvries Fussili met bolognese saus bevat gerstemoutextract, deze staat ik niet dik gedrukt op de verpakking. Het zijn geen gecertificeerde producten maar als het wordt geadverteerd als glutenvrij verwacht ik wel dat er in iedergeval geen ingrediënten in zitten die gluten bevatten, daarnaast is het ook nog fout aangegeven op de verpakking omdat het niet dik gedrukt is.

23-4-2018 - Keune Shampoo en Cosmetica algemeen, Woerden (Bakker)

Betreft contact met Keune en Brainwash Kappers over de slechte info van de ingrediënten op de producten: CARE Vital Nutrition Shampoo 21320 300ml Design Silver Reflex Shampoo 27318 250ml Alleen scheikundige benamingen, in heel kleine lettertjes, waarvan aangenomen wordt dat iedereen weet wat dat inhoud is. De kapsters zelf en leiding gevende weten het niet. Ik kreeg hoofdhuid irritatie en jeuk op mijn rug na 6 weken gebruik. eerst had ik niet door waar de jeuk vandaan kwam. Na uitvoerige bestudering ontdekte ik eerst bij NL op de fles maar later zag ik ook iets van Wheat staan bij igrediënten. Keune: Beste mevrouw de Ruiter, Bedankt voor uw uitvoerige uitleg van de Keune producten met gluten. Ik heb al 18 jaar Coeliakie en weet heel goed waar ik op moet letten en ook blijven controleren. Als lid van de Coeliakievereniging worden de leden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van glutenvrije producten. Het grootste probleem is de onduidelijkheid van producenten. De horeca gaat daar de laatste tijd steeds beter mee om. In de supermarkten wordt ook vooruitgang geboekt. Dit betreffen wel eetbare producten. Maar cosmetische producten blijven algemeen ver achter. De ingrediënten die vermeld worden is zo uitgebreid (vanwege de zeer kleine letters) met scheikundige namen dat het onmogelijk is en onduidelijk om in de winkel te zien of deze benamingen gluten bevatten. In de kapsalon is voor aanschaf van de producten overleg geweest over de gluten en constateerde dat er geen gluten in aanwezig zijn ... dus heb ik in vertrouwen de producten gekocht. Inmiddels tijdens de emails tussen mijzelf met Keune en Brainwash Kappers blijkt dat daar ook onduidelijkheid over is. Lees hier het citaat wat ik per email op18 april ontving van Brainwash Kappers: beste mevr Hasselt, ik heb het voorgelegd bij Keune en die vertellen mij dat in de zilver serie niks van Tarwe in zitten. In dr andere serie zit het inderdaad wel vandaar uw reactie daarop. wij willen voor u een uitzondering maken om de shampoo waar u niet meer mee kan wassen omruilen voor een andere product. Dus als u hier interesse in heeft hoor ik dat graag zodat ik de salon daarvan op de hoogte kan brengen. Ik zie graag uw reactie tegemoet. Vriendelijke groet, Sheila Sluimer Salonbegeleider Brainwash Kappers Dit geeft aan dat het heel onduidelijk is. Het kan eenvoudig zijn voor de cosmetica industrie, die precies weten waar de gluten inzitten door de vermelding van: GLUTENVRIJ, BEVAT GEEN GLUTEN NOG BETER ZOU HET ZIJN OM HET GLUTENVRIJE LOGO OP HET PRODUCT TE VERMELDEN. Samen met Brainwash Kappers zijn we tot een oplossing gekomen voor een gratis kappersbeurt. Maar dat neemt niet het probleem weg. Voor alle partijen zou het beter en goedkoper zijn om een duidelijke ingrediënten lijst op producten te vermelden. Ik zou het prettig vinden welke glutenvrije KEUNE gewone shampoo ik kan gebruiken. Vriendelijke groet, Nely Hasselt

13-4-2018 - in leven met coeliakie van de nvc, Leiden (Bakker)

Bij info op het etiket blz 12 staat dat Smaakversterker E621 geen gluten bevat terwijl dit nummer op internet aangeeft dat het wel gluten bevat. Hoe zit het. Gaarne een reactie Terry Smith

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.