Volg ons

Werkt u op een kinderdagverblijf, BSO of school?

Werkt u met kinderen, dan zult u gemerkt hebben dat steeds meer kinderen een glutenvrij dieet volgen. Meestal hebben deze kinderen coeliakie. De enig mogelijke behandeling bij coeliakie is een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang.

Toename aantal kinderen met coeliakie

Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten dat nog niet. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, zo’n 18.000. Dat is het topje van de ijsberg.
De aankomende jaren zult u nog veel meer kinderen met een glutenvrij dieet tegenkomen. De landelijke registratie in 2010 liet zien dat er jaarlijks 300 nieuwe diagnoses coeliakie zijn bij kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Dat betekent 1.2 coeliakiepatiëntjes per 1000 geboren kinderen.

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Een glutenvrije dieet komt heel precies. Eet een kind met coeliakie toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk. Sommige kinderen worden daardoor meteen ziek. Anderen reageren minder heftig. U kunt niets doen om de klachten te verminderen. Belangrijk is om contact op te nemen met de ouders, zodat zij weten dat er iets is misgegaan. Ook is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zo kunt u een soortgelijke situatie in de toekomst voorkomen.

Best lastig

Heeft u een kind met een glutenvrij dieet in de groep, dan vraagt dat om extra aandacht van u en uw collega’s. Bij het inkopen doen, bij het bereiden én bij het gebruik van de maaltijden.
In het begin is dat best lastig, maar u zult zien dat het snel went. Om het u wat gemakkelijker te maken hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet:

Heeft u een vraag over coeliakie en het glutenvrije dieet, dan kunt u ons altijd bellen of mailen:

 

Leestip!

Wilt u meer weten over coeliakie en het glutenvrije dieet?
Kijk dan bij:

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.