Volg ons
Wilt u de glutenvrije markt op?

Wilt u de glutenvrije markt op?

Bent u producent of leverancier van voedingsmiddelen, dan is het interessant eens stil te staan bij een sterk groeiende groep klanten: mensen met een glutenvrij dieet. De NCV is licentiehouder van het officiële Crossed Grain logo in de Benelux. Een belangrijk logo voor iedereen die om medische redenen een glutenvrij dieet moet volgen. De consument weet dat dit logo, dat eigendom is van de AOECS, betekent dat het product uitgebreid gecontroleerd en gecertificeerd is; veilig dus. Wellicht zijn uw producten van nature glutenvrij, ook dan loont het de moeite dit op de verpakking te vermelden, dan is het duidelijk dat uw product niet gecontamineerd zou kunnen zijn. Het certificeringsproces is minder ingewikkeld dan u denkt. Soms is er slechts een kleine aanpassing van het productieproces nodig uw product veilig glutenvrij te maken. 

U kunt bij de NCV een licentie aanvragen voor gebruik van het glutenvrij logo. Ons team staat voor u klaar om u daarbij wegwijs te maken.

Good Gluten Free

De NCV is daarnaast initiatiefnemer van een internationaal logo dat aangeeft of het reeds met het Crossed Grain logo/ het glutenvrij logo gelicenseerde product voldoet aan de normen van gezonde voeding. Veel glutenvrije producten bevatten relatief veel zoet, zout en vet. Voor een groeiend aantal consumenten wordt het steeds belangrijker om naast een veilige glutenvrije keuze ook een gezonde glutenvrij keuze te maken. Als u geïnteresseerd bent in het voeren van dit Good Gluten Free logo dan kunt u contact opnemen met licentie@glutenvrij.nl. De normenset op basis waarvan gecontroleerd wordt of het glutenvrije product voldoet aan de eisen van gezonde voeding is te verkrijgen in onze webwinkel.

Per 1 januari 2012 is de Europese verordening EC Nr 41/2009 in werking getreden. Deze wetgeving is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn voor glutenvrije producten en legt vast waaraan glutenvrije producten en etikettering moet voldoen. Lees meer bij Europese wetgeving en Codex Alimentarius.

Welke leveranciers werken met het Glutenvrij Logo?

Een groot aantal leveranciers/productenten van glutenvrije producten werken volgens de Europese richtlijnen en hebben via de NCV ons logo na een uitgebreide screening van hun producten verkregen. Klik hier voor de leveranciers/producenten in de Benelux.

Daarnaast is er nog een aantal bedrijven dat via onze collega-coeliakieverenigingen gelicenseerd is. Deze kunt u via de koepel van Europese Coeliakie Verenigingen bekijken: www.aoecs.org. We streven ernaar om een zo compleet mogelijke lijst te presenteren en deze actueel te houden. Mochten sommige producenten niet vermeld zijn, dan vragen wij om dit zo snel mogelijk te melden. Op dit moment is een groot aantal producenten in het certificeringsproces.

Glutenvrij is een groeimarkt

Mensen met coeliakie volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (zoals spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Het aantal mensen dat glutenintolerant of glutensensitief is, neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo’n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de NCV, ruim 18.000. Dat is slechts het topje van de ijsberg.

Wilt u meer weten over het maken van glutenvrije producten? Lees dan de NCV-folder 'glutenvrije dieetinformatie'.

Heeft u een vraag over glutenintolerantie en het glutenvrije dieet, dan kunt u ons altijd bellen of mailen:


 Download hier de Algemene voorwaarden.

Adverteren in Glutenvrij Magazine?

Glutenvrij Magazine is een aantrekkelijk vormgegeven uitgave van de NCV met een oplage van ongeveer 20.000 stuks.

Heeft u interesse om te adverteren? Kijk hier voor meer informatie of download de Glutenvrij Magazine Mediakaart 2018

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.