Volg ons

De meest onbekende volksziekte van Nederland

 

Campagne van mei/juni 2011

Vanaf 20 mei, de dag voor wereldwijde coeliakiedag, lanceren de NCV en de Maag Lever Darm Stichting een vier weken durende campagne met het presenteren van de digitale coeliakie zelftest. Boegbeeld van de campagne is Vivian, een coeliakiepatiënt met een missie. Vivian: “Ik wil heel graag bekend worden, zodat ik coeliakie bekend kan maken, want niemand weet echt wat het is! Volg haar op Twitter of word vrienden op Facebook.

 

PERSBERICHT:

In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan coeliakie (spreek uit: seuliakíé), maar slechts 25.000 mensen weten het. Daarmee loopt Nederland ver achter op veel andere landen waar de bekendheid met de ziekte wel groot is. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Mensen met deze ziekte kunnen geen gluten verdragen. Het geeft klachten als buikpijn en diarree. De Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging willen deze onbekende ziekte aan het spijsverteringsstelsel bekend maken. Door coeliakie onder de aandacht te brengen en met de lancering van een digitale glutentest hopen de organisaties dat meer mensen gediagnostiseerd worden.

Coeliakie
Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). De dunne darm raakt beschadigd door het contact met de gluten. Op den duur kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden en ontstaan allerlei klachten in het lichaam, zoals aanhoudende diarree, verstopping, overgeven, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid of gewichtsverlies. De klachten zijn soms heel duidelijk, maar vaker algemeen en onduidelijk. In Nederland is de ziekte nog relatief onbekend. Naar schatting lopen er 135.000 mensen rond met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Verbetering in de diagnosestelling lost veel problemen op Coeliakie is in Nederland een nog niet ontdekte volksziekte die bij patiënten veel leed en schade veroorzaakt. Doordat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt gediagnostiseerd leidt het tot fysieke schade, maar ook tot onnodig ziekteverzuim, achterstand tijdens studie en jarenlange gang langs vele artsen. Wanneer de ziekte wordt gediagnostiseerd kan de relatief eenvoudige behandeling, in de vorm van een glutenvrij dieet, worden gestart.

Digitale zelftest
Op 20 mei, de dag voor wereldwijde coeliakiedag, lanceren de NCV en de MLDS een vier weken durende campagne met het presenteren van de digitale zelftest. Op www.deglutentest.nl kunnen mensen aan de hand van een korte digitale vragenlijst testen of hun klachten kunnen wijzen op coeliakie. Via de huisarts (bloedtest) en een specialist (darmonderzoek) kan de diagnose worden bevestigd.

Vivian 311x378Maak Vivian bekend! 
Vivian is een coeliakiepatiënt met een missie. Vivian: “Ik wil heel graag bekend worden, zodat ik coeliakie bekend kan maken, want niemand weet echt wat het is! Coeliakie is vervelend, maar je kunt er prima mee leven. Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten of ze het hebben: het is een lange weg tot aan de diagnose, maar als die eenmaal is gesteld en je een glutenvrij dieet volgt, ben je vaak heel snel van je klachten af. Daarom zet ik mij gedurende de campagne in om coeliakie bekend te maken!” 

Meer weten over de andere campagnes van NCV?


 

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2013.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE