Volg ons

Eisen aan ‘glutenvrij’ moeten drastisch worden verscherpt

7 mei 2015
SeeleyMarket
Auteur: NCV

Eisen aan ‘glutenvrij’ moeten drastisch worden verscherpt volgens onderzoekers aan de WUR in Wageningen. De drempel van het toelaatbare glutengehalte van producten die als ‘Glutenvrij’ op de markt mogen worden gebracht, moet worden verlaagd van 20 ppm (20 milligram per kilo) tot minder dan 3 ppm om werkelijk veilig te zijn voor alle coeliakiepatiënten.

Daarnaast moet de vermelding ‘Met zeer laag glutengehalte’ op etiketten worden afgeschaft omdat dit voor coeliakiepatiënten een loze en misleidende claim is. Dergelijke producten bevatten tot maximaal 100 ppm gluten (100 mg per kilo), en zijn daarmee voor vrijwel iedere coeliakiepatiënten gevaarlijk.

Dat schrijven onderzoekers van Wageningen UR in een zojuist gepubliceerde studie* in het blad Trends in Food Science & Technology. Zij baseren hun conclusies op een uitgebreid literatuuronderzoek.

In de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada geldt dat producten met een glutenvrij etiket niet meer dan 20 ppm gluten mogen bevatten. In Australië en Nieuw Zeeland gelden striktere eisen. Daar mogen producten met het label glutenvrij geen spoor van gluten bevatten. Bij de huidige stand van zaken betekent dit dat het glutengehalte van die producten in elk geval lager is dan 3 ppm, de ondergrens van de thans voorgeschreven testmethode op gluten in laboratoria.

Daarnaast kent de Europese Unie de etikettering ‘Met zeer laag glutengehalte’ waarvoor een bovengrens van 100 ppm gluten geldt, terwijl in Australië producten op de markt mogen worden gebracht met het label ‘Low in gluten’ met een bovengrens van 200 ppm gluten.

Vanuit de bestaande literatuur berekenen de Wageningse onderzoekers dat de gemiddelde coeliakiepatiënt op een glutenvrij dieet tussen 10 en 50 milligram gluten per dag kan verdragen. Maar voor een deel van de patiënten is 10 milligram veel te veel. Dat geldt ook voor patiënten die pas kort zijn gediagnosticeerd en in een herstelfase verkeren. Een dagelijkse glutenconsumptie van 10 mg kan bij deze groep dat herstel schaden of verhinderen.

De hoeveelheid gluten die een patiënt binnenkrijgt, hangt af van de hoeveelheid glutenvrije producten die hij/zij dagelijks gebruikt en van het glutengehalte van die producten. De gemiddelde consumptie van deze voedingsmiddelen ligt in Europa op rond 300/400 gram per dag, met uitschieters naar 600 gram. Dat betekent dat de Europese patiënt 6 tot 12 milligram gluten binnenkrijgt, en de Australische lotgenoot bij dezelfde consumptie 0,9 tot 1,9 milligram.

De onderzoekers concluderen dat de drempel van 20 ppm veilig is voor een groot deel van de bevolking met coeliakie, maar geenszins voor zeer glutengevoelige en herstellende patiënten. ‘De groep die het meest afhankelijk is van de glutenvrije etiketten, loopt nog altijd risico. Zeker voor deze groep is het glutenvrije label voor producten die tot 20 ppm gluten bevatten misleidend. Als dat gehalte zou worden teruggebracht naar 3 ppm, zoals in Australië en Nieuw Zeeland, zou deze groep dagelijks veilig 250 gram glutenvrije producten kunnen consumeren.’

De onderzoekers vragen zich ook af ‘welke doel wordt gediend met aanduidingen als Zeer laag in gluten en Laag in gluten’. ‘Deze aanduidingen hebben in elk geval voor coeliakiepatiënten geen enkele waarde.’

Meer onderzoek is nodig om daadwerkelijk te concluderen dat de norm voor glutenvrij naar beneden moet worden aangepast.

* Part of celiac population still at risk despite current gluten thresholds. Trends in Food Science & Technology (2015) doi: 10.1016/j.tifs.2015.02.011

Klik hier voor het onderzoek

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944