Volg ons

Glutenvrij dieet: financiële tegemoetkomingen op een rij

18 december 2014

Een glutenvrij dieet volgen is niet goedkoop. Dat ligt deels aan de grondstoffen, maar ook aan het feit dat de voeding nog meer dan andere producten goed gecontroleerd wordt en in speciale omgevingen moet worden geproduceerd. Ook speelt een rol dat een relatief kleine groep mensen glutenvrij moet eten, geen massaproduct dus.

De NCV maakt zich sterk om de prijs van glutenvrije producten omlaag te krijgen. Via de belastingdienst en via sommige zorgverzekeringen worden enkele tegemoetkomingen verstrekt aan mensen die om medische redenen een glutenvrij dieet moeten volgen.

Belastingaftrek dieetkosten

U mag een vast bedrag als specifieke zorgkosten in aanmerking nemen als u op medisch voorschrift een dieet volgt dat is opgenomen in de ‘Tabel vaste aftrekbare bedragen voor diëten 2014’. Als medisch voorschrift geldt overigens niet alleen een doktersvoorschrift, maar ook een voorschrift van iemand die bevoegd is tot het voeren van de titel ‘diëtist’. Dat betekent dat zo iemand is ingeschreven in het zg. register. Diëtisten van het diëtistennetwerk van de NCV zijn allemaal ingeschreven. Met een glutenvrij dieet mag u € 1100,- aftrekken, in combinatie met lactosevrij €1250,-.

Tegemoetkoming via zorgverzekeraars

De kosten van een glutenvrij dieet worden over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars. Als lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunt u gebruikmaken van een collectief aanbod van zorgverzekeraar VGZ.  Een zogenaamde collectiviteitskorting op de premie is dan aan de orde. Meer hierover leest u hier. In deze verzekering worden vaste dieetvergoedingen per maand verstrekt. Ook wordt lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoed. In de loop der jaren is deze polis een aantal keer aangepast. Bekijk dus goed of deze verzekering u genoeg voordeel oplevert.

Ook de Friesland Zorgverzekering biedt een dieetkosten vergoeding bij een van de aanvullende verzekeringen. De NCV heeft geen collectiviteitscontract met Friesland Zorgverzekering.

Een meerderheid van de verzekeraars bieden overigens tegemoetkoming aan voor lidmaatschap van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Voor de uitkering van dit bedrag moet wel expliciet een aanvraag ingediend worden. Voorwaarde is dat een patiëntenvereniging moet aangesloten zijn bij een van de twee koepelorganisaties. De NCV is aangesloten bij Ieder(in).  Voor een recent overzicht van welke zorgverzekeraars wat vergoeden vindt u op www.zorgwijzer.nl.  

We willen u er ook op attenderen om de mogelijkheden te onderzoeken voor een verzekering met een collectiviteitskorting zoals die bijvoorbeeld wordt aangeboden door de vakbond, het werk van uw partner, uw eigen werkgever.

Keuzegids Zorgverzekering 2015

Let u er op dat een zorgverzekering altijd maatwerk is? Het loont om genoeg tijd te nemen om  te kijken  welke verzekering het beste bij u past. En omdat er ook in 2015 weer veel verandert, heeft  de Nederlandse Consumenten Patiënten Federatie (NCPF) alle informatie op een rij gezet om een goede keuze te kunnen maken voor uw zorgpolis. Deze gids kunt u hier bekijken.

Vergoeding voor cursussen

Leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunnen recht hebben op een vergoeding van bijvoorbeeld een bakles. Bij Univé vallen die vergoedingen onder Preventie o.a. voor "Cursussen die erop gericht zijn te leren omgaan met een ziekte en/of aandoening". De vergoeding zit niet in de basisverzekering. Meer verzekeraars, waaronder Menzis, vergoeden bijvoorbeeld ook cursussen van Patientenverenigingen. Wellicht ook uw eigen verzekeraar. U kunt dit zien in de polis. Navraag doen bij de helpdesk van de verzekeraar kan natuurlijk ook. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944