Volg ons

Medicijnen met tarwezetmeel

24 maart 2014

De NCV krijgt regelmatig vragen over medicatie met de hulpstof tarwezetmeel. Sommige NCV-leden vermoeden dat ze door het gebruik van deze medicatie ziek zijn geworden. Hierbij de uitleg en tips van onze diëtiste.

Volgens de richtlijn van het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) moet het gebruik van tarwezetmeel in een geneesmiddel altijd in de bijsluiter vermeld worden. Daarnaast staat in de bijsluiter dat dit veilig is voor mensen met coeliakie. Voor wie een tarweallergie heeft, kan tarwezetmeel volgens het CBG onveilig zijn, maar omdat dit tarwezetmeel altijd minder dan de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product (normen glutenvrij) bevat, wordt dit voor mensen met coeliakie veilig geacht.

Op de website van het CBG staat echter dat tarwezetmeel overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken voor mensen met coeliakie. Dit is op het eerste gezicht tegenstrijdig met de informatie in de bijsluiter. 

Wat is er aan de hand? Als iemand met coeliakie dagelijks meer pillen met tarwezetmeel slikt kan het de hoeveelheid ingenomen gluten al met al toch te groot worden. We noemen dit glutenstapeling: een klein beetje + een klein beetje + een klein beetje = (te) veel. Zodoende kan iemand toch ziek worden, al is de hoeveelheid tarwezetmeel per pil zeer gering.

De NCV heeft hierover contact opgenomen met het CBG. Daarom start CBG een intern onderzoek om na te gaan hoe het komt dat het College tegenstrijdige informatie verschaft. Zodra dit bekend is, laten wij u dit uiteraard weten.

Volgens de KNMP (beroeps- en brancheorganisatie van apothekers) werken alle apotheken met een computersysteem dat alle medicatie met tarwezetmeel er uitpikt bij coeliakiepatiënten, zodat zij alleen medicatie zonder tarwezetmeel krijgen. 

Echter, van niet alle medicijnen geeft de fabrikant alle hulpstoffen door. Dit geldt in het bijzonder voor zelfzorgmedicatie. Zo kan het toch voorkomen dat iemand met coeliakie medicatie krijgt met (te veel) tarwezetmeel.

Het advies van de NCV is dan ook: lees voor de zekerheid altijd goed de bijsluiter om te weten of de medicatie tarwezetmeel bevat en overleg met uw arts of dit middel geschikt voor u is. De CBG-lijst met tarwezetmeel bevattende geneesmiddelen staat hier. Kijk ook op zelfzorg.nl.

Mocht u ziek worden van een medicijn met tarwezetmeel, dan is het belangrijk dat u dit meldt aan het Lareb(Nederlands Bijwerkingen Centrum) www.lareb.nl. Deze organisatie adviseert het CBG.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944