Volg ons

Weinig zicht op kwaliteit en nut medische zelftesten

19 december 2013

De trombosetest, de dikkedarmtest, de soa-test, de glucosetest of de bodyscan. Mensen laten zich screenen bij de arts of in de sportschool. Of ze kopen een doe-het-zelftest. Het aantal preventieve medische zelftesten dat - bij drogist of op internet - op de markt komt, stijgt. Zo zijn er, via internet, ook verscheidene zelftesten voor coeliakie verkrijgbaar.

Er is weinig zicht op de kwaliteit en het nut van dit soort medisch zelfonderzoek. Consumenten- en patiëntenorganisaties, waaronder de NCV, werken op dit onderwerp samen binnen de projectgroep Preventief Zelfonderzoek. Deze projectgroep pleit voor betere voorlichting aan gebruikers. Een keuzehulp kan helpen om de voor en tegens van preventief zelfonderzoek af te wegen. Ook vragen zij om een kwaliteitskeurmerk voor dit soort screenings. Dat staat in een visiedocument dat de organisaties aan het ministerie van VWS hebben aangeboden

De Consumentenbond en de patiëntenfederatie NPCF hebben een onderzoek verricht onder 12.000 deelnemers. Daarvan zegt 41% een preventief medisch zelfonderzoek te hebben gedaan. Als reden gaven mensen aan de eigen gezondheid in de gaten te willen houden en geruststelling te krijgen. Mensen willen graag zelf de regie over hun gezondheid houden en niet voor niets naar de dokter stappen. Medische zelftesten van commerciële aanbieders zijn echter niet altijd betrouwbaar. Er bestaan onderling grote verschillen, zowel in uitvoering als in kwaliteit, vandaar ook het visiedocument. De NCV zet hier een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

De projectgroep Preventief Zelfonderzoek dat het visiedocument heeft aangeboden aan het ministerie van VWS bestaat uit:
Patiëntenfederatie NPCF, Vereniging Samenwerkenede Ouder-Patiëntenorganisaties, de Consumentenbond, de Nederlandse Patiënten Vereniging en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944