Volg ons

Haver veilig voor mensen met coeliakie

25 september 2013

De laatste tien jaar is de consumptie van haver door mensen met coeliakie in Noordwest Europa sterk toegenomen, onder andere omdat haver veel vezels bevatten. Maar de laatste tijd ontstond er discussie rond de veiligheid van bepaalde haverrassen. Bepaalde peptiden, die ook aanwezig zijn in tarwe, gerst en rogge en waarvan bekend is dat ze een reactie veroorzaken in mensen met coeliakie, zouden ook in sommige haverrassen zijn aangetroffen. Onderzoekers van Wageningen UR zochten dit uit.

De onderzoekers hebben peptiden gekarakteriseerd in een reeks haversoorten. Geen enkele van de 29 internationaal overeengekomen toxische (voor mensen met coeliakie schadelijke of "giftige") peptiden van tarwe, gerst of rogge werd gevonden in de geteste haversoorten. De onderzoekers concluderen dat antilichaam-signalen die werden verkregen uit verschillende haverrassen, geen klinische betekenis hebben. Waarschijnlijk zijn alle haversoorten en –rassen even veilig voor de meeste mensen met coeliakie.

Een reëel probleem is wel dat veel haverproducten gedurende de productie worden besmet met tarwe. Onderzoekers van Wageningen UR hebben een gegarandeerd glutenvrij haverproductiesysteem opgezet samen met andere onderzoeksorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven. De eerste commerciële producten zijn al op de markt: glutenvrije ontbijtproducten en glutenvrij haverbrood. De verscheidenheid aan producten zowel als aan producenten neemt geleidelijk toe. Het onderzoek van Wageningen UR zal zich nu gaan richten op de kwaliteit en verbetering van haverrassen voor de productie van brood.

bron: persbericht WUR

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944