Volg ons

Jelte Zijsling rijdt voor glutenvrij

17 juli 2013

Hij is vertrokken. Jelte Zijsling is nu echt op weg naar Kroatië, zijn ‘ik rij voor glutenvrij’ is niet meer alleen een nobel voornemen, waar hij al maanden hard voor trainde: vijftienhonderd kilometer op de fiets is niet niks – en nu is de kop is er echt af. Twee dagen heeft hij inmiddels gereden, in z’n uppie – glutenvrij en wel.

Zaterdag 20 juli hebben zo’n dertig mensen hem feestelijk – en ook wel een beetje emotioneel – uitgezwaaid. De meesten waren als peloton mee komen fietsen vanaf het verzamelpunt in Wehl, nabij Doetinchem. Dochter Hester (7), door wie het allemaal gekomen is (zie Glutenvrij Magazine 2013-1 en 2013-2), reed de tien kilometer – heuvel op, heuvel af – dapper mee op haar kleine fietsje. Opa Zijsling en zoon Lars (9) deden er nog een schepje bovenop en fietsten wel twintig kilometer om het uitzwaaipunt in ’s Heerenberg, vlakbij de Duitse grens, te bereiken. Nelleke Zijsling stond daar klaar met koffie, thee en water, plus een prachtig, zelfgemaakt en uiteraard glutenvrij (en gezond!) buffet. We deden ons eraan te goed, we kletsten wat, Jelte hield een praatje – en toen was het onontkoombare moment daar. Daar ging Jelte, alleen, het avontuur tegemoet, een goed voorbereide, maar toch ongewisse reis dwars door Europa. En dat alles om meer bekendheid te geven aan coeliakie en, vooral, om geld in te zamelen voor een door de NCV gesponsord project van MDL-kinderarts Joachim Schweizer (LUMC), in samenwerking met de jeugdartsen Lucy Smit (Jeugdgezondheidszorg Kennemerland) en Marlou de Kroon (VUmc). Dit project moet er toe leiden dat coeliakie bij kinderen eerder herkend, gediagnosticeerd en dus behandeld wordt.

We zullen Jeltes reis vol spanning volgen, op Facebook (ik rij voor glutenvrij) en op zijn blog ikrijvoorglutenvrij.nl. Klik hier om rechtstreeks op dat blog te komen.

De donatiemeter is intussen de € 8000,- gepasseerd. U kunt nog steeds doneren, ook kleine bedragen zijn welkom! Elke cent komt ten goede aan het genoemde vroegdiagnostiek-project. De kosten voor gehele project zijn geraamd op € 50.000, waarvan de helft door ZonMW wordt gefinancierd. Voor het ontbrekende bedrag moeten nog fondsen worden gevonden.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944