Volg ons

Onderzoek verklaart veiligheid haver voor mensen met coeliakie

24 juni 2013

Haver wordt op grote schaal geconsumeerd door mensen die lijden aan coeliakie. Maar de veiligheid van bepaalde haverrassen stond recent ter discussie. Onderzoekers van Wageningen UR hebben dit probleem opgepakt.

Onderzoekers van Wageningen UR hebben onderzocht of de peptiden van gluten die deze ziekte veroorzaken en die aanwezig zijn in tarwe, rogge en gerst ook in haver voorkomen. Dit onderzoek toonde aan dat geen van de peptiden die reacties veroorzaken in mensen met glutenintolerantie aanwezig zijn in haver.

Coeliakie is een intolerantie tegen gluten. Tijdens de vertering worden de gluteneiwitten afgebroken tot kleinere bestanddelen, de zogenaamde peptiden. Bij 1-3% van de bevolking veroorzaken deze peptiden een chronische ontsteking van de dunne darm, met een te lage nutriëntenopname als gevolg. Als deze diagnose is gesteld, bestaat de behandeling uit het volgen van een streng en levenslang glutenvrij dieet. Het volgen van zo’n dieet is moeilijk omdat gluten niet alleen aanwezig zijn in producten waarin ze worden verwacht, zoals brood, koekjes en deegproducten maar ze worden ook gebruikt als verborgen ‘kwaliteitsverbeteraar’ in veel andere voedingsmiddelen zoals soep, snoep, vlees- en visproducten, ingeblikte groenten en ook in medicijnen.

Gedurende de laatste tien jaar is de consumptie van haver door mensen met coeliakie in Noordwest Europa sterk toegenomen, vooral omdat haver zorgt voor vezels in glutenvrije diëten. Maar recent ontstonden er zorgen over de veiligheid van bepaalde haverrassen. Diagnostische tests voor gluten, gebaseerd op antilichamen en T-cellen, suggereerden de aanwezigheid van peptiden in bepaalde haverrassen die ook aanwezig zijn in tarwe, gerst en rogge en waarvan bekend is dat ze een reactie veroorzaken in mensen met coeliakie. Onderzoekers van Wageningen UR hebben dit verder onderzocht.

De onderzoekers hebben peptiden gekarakteriseerd in een reeks haversoorten. Geen enkele van de 29 internationaal overeengekomen toxische peptiden van tarwe, gerst of rogge werd gevonden in de geteste haversoorten. De onderzoekers concluderen dat antilichaam-signalen die werden verkregen uit verschillende haverrassen, geen klinische betekenis hebben. Waarschijnlijk zijn alle haversoorten en –rassen even veilig voor de meeste mensen met coeliakie.

Een reëel probleem van veel haverproducten is dat ze gedurende de productie worden besmet met tarwe. Onderzoekers van Wageningen UR hebben een gegarandeerd glutenvrij haverproductiesysteem opgezet samen met andere onderzoeksorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven. De eerste commerciële producten zijn al op de markt: glutenvrije ontbijtproducten en glutenvrij haverbrood. Het onderzoek van Wageningen UR zal zich nu gaan richten op de kwaliteit en verbetering van haverrassen voor de productie van brood.

[Bron: WUR / 4 juni 2013]

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944