Volg ons

Borstvoeding en gluten: is de preventie van coeliakie in zicht?

27 mei 2013

'Glutenallergie voorkomen door aanpassing babyvoeding’, zo kopte De Standaard op 20 april 2013. De krant citeert een Zweeds onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Pediatrics.

De belgische krant De Standaard schrijft: 'Volgens de Zweedse onderzoekers kan een glutenallergie (sic) worden voorkomen door baby's tijdens de eerste maanden uitsluitend borstvoeding te geven, en vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden geleidelijk aan kleine hoeveelheden voedingsmiddelen met gluten te geven.'

Hoe hoopvol is dit bericht? En, vooral, klopt het?
Afgezien van een wat rammelende omschrijving van coeliakie – en een niet geheel correcte lijst van glutenbevattende granen – geeft het stukje een juiste samenvatting van het Zweedse onderzoek, uitgevoerd door Anneli Ivarsson et al. Echter, dan volgen enkele ‘maren’. Daarvoor moeten we een stap terug doen. De studie van Ivarsson vormt een onderdeel van het grootschalig Europese onderzoek PreventCD. Dat bestaat uit twee delen.

Eén deel van dit onderzoek, dat in tien landen plaatsvindt, wordt vanuit Leiden gecoördineerd door Dr. M.L. (Luisa) Mearin, lid van de Medische Adviesraad van de NCV, samen met arts-onderzoeker Drs. S.L. (Sabine) Vriezinga. Het wordt verricht onder 950 kinderen met een verhoogde kans om coeliakie te krijgen (de ziekte komt in de familie voor). De helft van deze kinderen krijgt vanaf vier tot zes maanden, naast borstvoeding, 100 mg gluten toegediend. De andere helft krijgt tot en met zes maanden voeding zonder gluten. Als de kinderen drie jaar zijn, wordt vastgesteld of de eerste groep baby’s inderdaad minder vaak coeliakie ontwikkelen. De volledige resultaten van deze studie worden waarschijnlijk volgend jaar gepubliceerd.

Het andere deel van PreventCD is een bevolkingsonderzoek onder Zweedse kinderen, waar halverwege de jaren tachtig coeliakie vier keer vaker voorkwam dan voorheen. Deze 'coeliakie-epidemie' werd voorafgegaan door een wijziging in de richtlijn voor glutenintroductie; dit werd uitgesteld van vier naar zes maanden. Daarnaast werd de hoeveelheid gluten in flesvoeding verhoogd. Toen beide veranderingen waren teruggeschroefd, kwam er een einde aan de epidemie. Het bevolkingsonderzoek van Ivarsson gaat over twaalfjarige kinderen uit twee groepen: kinderen die geboren zijn ten tijde van de 'coeliakie-epidemie' en kinderen die later geboren zijn. In de laatste groep komt coeliakie significant minder voor.

Luisa Mearin noemt de Zweedse resultaten ‘zeer interessant’, maar plaatst er wel kanttekeningen bij. Ten eerste komt coeliakie bij deze Zweedse kinderen nog altijd twee keer zo vaak voor als in de rest van Europa (2% tegen 1%). Waarom? Andere factoren blijven ook onduidelijk, zoals de hoeveelheid gluten en de duur van de borstvoeding. De oorzaken van coeliakie zijn nu eenmaal zeer complex. Mearin vindt het daarom jammer dat in Nederland het advies van de consultatiebureaus begin dit jaar is gewijzigd. Het oude advies luidde: begin – naast borstvoeding – kleine beetjes gluten te geven vanaf de leeftijd van zes maanden. In het nieuwe advies is dat vervroegd naar vier maanden. ‘Ik had willen zeggen: wacht even tot de resultaten van onze studie bekend zijn, voordat je die richtlijn verandert. Dan weet je zeker wat het beste is. Maar ons is niets gevraagd.’

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944