Volg ons

Voorlichtingscampagne Goed Glutenvrij

30 november 2012

Goed Glutenvrij is de naam van de voorlichtingscampagne van de Nederlandse Coeliakie Vereniging die op 1 december 2012 van start gaat. Met deze campagne wil de NCV iedereen die een glutenvrij dieet moet volgen er op wijzen dat een goed glutenvrij dieet meer is dan alleen maar de gluten uit je dagelijkse voeding halen.

Over glutenvrij eten is veel onjuiste informatie te vinden op websites, in folders en in boeken. Dat kan leiden tot gezondheidschade voor mensen met coeliakie of diegenen die om andere medische redenen een glutenvrij dieet moeten volgen.

Goed Glutenvrij is de naam van de voorlichtingscampagne van de Nederlandse Coeliakie Vereniging die op 1 december 2012 van start gaat. Met deze campagne wil de NCV iedereen die een glutenvrij dieet moet volgen er op wijzen dat een goed glutenvrij dieet meer is dan alleen maar de gluten uit je dagelijkse voeding halen.

Campagnetools
Er zijn een aantal campagnetools ontwikkeld op de website van de NCV (www.glutenvrij.nl) waaronder een game voor kinderen en een digitale zelftest waarmee iemand die glutenvrij eet kan testen of er niet alleen op de juiste wijze, maar ook een volwaardig glutenvrij dieet wordt gevolgd.

In het kader van de campagne presenteert de NCV bovendien haar eigen NCV diëtistennetwerk. Een netwerk van zelfstandig gevestigde en aan ziekenhuis verbonden diëtisten die door patiëntenvereniging NCV geselecteerd en opgeleid zijn. Dit was hard nodig omdat te weinig diëtisten kennis hadden van een volwaardig glutenvrij dieet in relatie tot een zeer snel groeiend aantal jaarlijks nieuw gediagnosticeerde patiënten met coeliakie. Hiermee hoopt de NCV te bereiken dat er juiste zorg kan worden verleend aan mensen met coeliakie voor wie het glutenvrij dieet de enige behandeling is.

Keurmerk
In het kader van de campagne is ook het nieuwe communicatiekeurmerk ‘Goed Glutenvrij’ ontwikkeld dat verstrekt kan worden aan uitgevers van boeken, folders, websites, aan diëtisten uit het netwerk of aan ziekenhuizen die informatie verstrekken over coeliakie en het glutenvrij dieet. Het keurmerk wordt alleen toegekend aan uitgaven die de juiste informatie verstrekken en die door de NCV is goedgekeurd. De ontwikkeling van het keurmerk is een reactie op het toenemend aantal informatiebronnen over glutenvrij of coeliakie die niet geheel of in het geheel niet volledige of adequate informatie verstrekken. Met het keurmerk wil de NCV de glutenvrije consument duidelijkheid bieden over wat wel of niet betrouwbare informatie is.

Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij door inname van gluten schade aan de darmen onstaat. Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten waaronder tarwe voorkomt. Het glutenvrij dieet is de enige behandeling tegen deze ziekte. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie of glutenallergie genoemd en is een aandoening die te vaak niet of te laat wordt gediagnosticeerd: 1 op de 100 mensen in Nederland heeft coeliakie, slechts 1 op de 800 weet dit. Het is een van de meest onbekende volksziekten van Nederland. (Coeliakie spreek je uit als seu-li-a-kie.)

De NCV
De NCV heeft bijna 15.000 leden en is de snelst groeiende patiëntenvereniging van Nederland. Het doel van de NCV is om haar leden te voorzien van informatie en ondersteuning. Daarnaast wil de NCV het glutenvrije dieet beter onder de aandacht te brengen en diagnosestelling bevorderen. De NCV heeft een bureau met vijf medewerkers en een netwerk van 250 vrijwilligers die via regiobesturen activiteiten organiseren. Meer informatie op www.glutenvrij.nl.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944