Volg ons

Nieuwe richtlijnen diagnose stelling coeliakie

4 mei 2012

Traditioneel wordt coeliakie vastgesteld aan de hand van biopten van de dunne darm. Dit zijn echter belastende en dure medische ingrepen. Een recente studie van een werkgroep van de European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) heeft uitgewezen dat dunnedarmbiopten soms achterwege kunnen blijven.

Deze uitkomst is voor de ESPGHAN reden geweest om de internationale (ook door de NVK geaccordeerde) 'evidencebased' richtlijn te wijzigen. Deze wijzigingen zijn inmiddels overgenomen door de sectie MDL van de NVK. Inmiddels is de gewijzigde ESPGHAN-richtlijn gepubliceerd (Engels) in het januarinummer 2012 van het Journal of pediatric gastroenterology and nutrition.

Om de Nederlandse kinderartsen goed te informeren heeft Luisa Mearin Manrique, kinderarts MDL in de coeliakiepoli van het LUMC en lid van de genoemde ESPGHAN-werkgroep, samen met een aantal andere leden van de sectie MDL onderstaand artikel geschreven, dat is gepubliceerd in de NVK Nieuwsbrief van mei 2012. Tevens treft u aan de abstracts van het symposium dat tijdens het NVK-Congres van 2011 aan dit onderwerp werd gewijd en een interview met Mearin uit het Congresmagazine 2011.

Artikel 'De nieuwe ESPGHAN-richtlijnen voor coeliakie bij kinderen' (NVK Nieuwsbrief mei 2012)

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944