Volg ons

Diëtisten uit het basispakket: NCV start een eigen zorgnetwerk

7 maart 2012

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), de patiëntenvereniging voor mensen met een glutenvrij dieet, gaat vandaag van start met een eigen diëtistennetwerk. Hierdoor kunnen leden van de NCV met korting naar de gespecialiseerde diëtist. Een voorbeeld van (para)medische zorg ontstaan en georganiseerd vanuit de patiënten zelf. Het is een reactie op de bezuinigingen binnen de gezondheidszorg, waarbij de diëtist uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is gehaald. 

Diëtisten, aangesloten bij het netwerk, krijgen trainingen om optimaal advies aan mensen met een glutenvrij dieet te kunnen geven. Dat laatste is nodig omdat te vaak blijkt dat er weinig specialistische kennis aanwezig is over dit dieet bij veel diëtisten. Het aantal mensen die om medische redenen een glutenvrij dieet moeten volgen neemt echter in hoog tempo toe. Dat ligt onder meer aan de toename van het aantal gediagnosticeerde patiënten met coeliakie of dermatitis herpetiformis in Nederland.

Het glutenvrije dieet is de enige behandeling voor mensen met coeliakie. Veel mensen denken dat het weghalen van gluten uit het dieet de oplossing is. Het glutenvrij dieet is echter meer dan dat: het is goed letten op de juiste vervangende producten en er voor zorgen dat gekozen wordt voor glutenvrij gemaakte producten die niet teveel vet, zout of suiker bevatten. Mensen met coeliakie krijgen de meerkosten voor het glutenvrij dieet niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Bianca Rootsaert, directeur van de NCV: 'We hebben van de nood een deugd gemaakt. Nu dieetzorg uit het basispakket is gehaald vrezen wij dat veel minder mensen met coeliakie gebruik maken van een diëtist. Door een eigen netwerk van diëtisten op te bouwen waar wij onze leden actief naar gaan doorverwijzen tegen een gereduceerd tarief en tevens zorgen voor kwalitatief hoogwaardige (en vooral beter!) dieetadvies bieden wij onze leden een grote meerwaarde."

De NPCF, koepel van patiëntenorganisaties, ondersteunt het initiatief. Wilna Wind, directeur van de NPCF: Dit is een goed voorbeeld van hoe patiënten zelf, via hun vereniging, tot waardevolle initiatieven komen om de huidige veranderingen het hoofd te bieden. Dit initiatief biedt een vangnet voor patiënten die vanwege te hoge eigen kosten zorg gaan mijden en het geeft een impuls voor diëtisten om hun zorg voor mensen met coeliakie verder te verbeteren’. 

Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto immuun ziekte waarbij door inname van gluten schade aan de darmen ontstaat. Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten waaronder tarwe voorkomt.  Coeliakie is een aandoening die te vaak niet of te laat wordt gediagnosticeerd: 1 op de 100 mensen in Nederland heeft coeliakie, slechts 1 op de 800 weet dit. Het is een van de meest onbekende volksziekten van Nederland. (Coeliakie spreek je uit als: seu-li-a-kie.)

De NCV
Mensen met coeliakie hebben hun eigen belangenorganisatie: de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De NCV is opgericht in 1974 en heeft inmiddels ruim 13.000 leden. Het doel van de NCV is om haar leden te voorzien van informatie en ondersteuning. Daarnaast wil de NCV het glutenvrije dieet beter onder de aandacht te brengen en diagnosestelling bevorderen. De NCV heeft een bureau met vijf medewerkers en een netwerk van 250 vrijwilligers die via regiobesturen activiteiten organiseren.

[Bron: PERSBERICHT 7 maart 2012, Nederlandse Coeliakie Vereniging]

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944