Volg ons

Niet vaker depressief door glutenvrij dieet

27 mei 2015

Veroorzaakt het glutenvrije dieet een verhoogde kans geeft op een depressie? Er blijkt geen verband te zijn tussen deze twee, rapporteren Van Hees en collega’s van het LUMC.

Het glutenvrije dieet wijkt sterk af van het Westerse dieet en de onderzoekster vroeg zich af of patiënten bepaalde voedingsstoffen tekort komen en daardoor risico lopen op psychische problemen.

In de recent gepubliceerde studie ging van Hees na of het dieet voldoende essentiële aminozuren bevat. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten; essentiële aminozuren moeten we uit de voeding halen omdat we ze niet zelf kunnen maken. Een glutenvrij dieet bevat minder plantaardige en meer dierlijke eiwitten dan een standaard dieet en heeft daardoor een andere aminozuursamenstelling. In dit onderzoek werd vooral gekeken naar tryptofaan. Dat is de stof waaruit serotonine wordt gemaakt, een boodschappermolecuul van het zenuwstelsel dat betrokken is bij depressie. 
Maar het glutenvrije dieet blijkt wat dat betreft in orde te zijn: mensen die het volgen krijgen evenveel essentiële aminozuren binnen als niet-patiënten. Kijk voor een samenvatting van dit onderzoek in onze bibliotheek. 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944