Volg ons

Reactie op berichten over mogelijk nieuw vaccin tegen coeliakie

18 mei 2011

Tijdens de Digestive Disease Week Congres in Chicago, Amerika, 8 mei jl. zijn de resultaten van een onderzoek voor een mogelijk nieuw vaccin voor coeliakie gepresenteerd. Het gaat om het onderzoek aan Nexvax2 dat door het bedrijf ImmusanT wordt uitgevoerd.

De berichtgeving zoals die o.a. op de site van www.voedselallergie.nl te zien is, wekt de suggestie dat coeliakie binnenkort verdwijnt omdat er een vaccin op de markt komt. De NCV constateert dat dit bericht tot verwarring leidt bij mensen met coeliakie. Dat er een vaccin komt is nog maar de vraag. Ook bij het onderzoek zelf plaatst de NCV kanttekeningen.

Over dit onderzoek heeft de NCV op 29 juli 2010 ook al melding gemaakt. Het onderzoek betreft een zogenaamde fase 1 studie, een allereerste studie met dit vaccin in de mens om te kijken of het vaccin veilig is en dus geen bijwerkingen heeft en verdragen wordt. Normaal gesproken wordt een dergelijke studie gedaan met gezonde vrijwilligers.

In deze fase 1 studie zijn 34 volwassen coeliakie patiënten die op een strikt glutenvrij dieet zitten gebruikt. 25 van hen kregen 3 weken lang elke week een intradermale (onderhuidse) injectie met het vaccin Nexvax 2 en 9 van hen elke week een injectie met placebo (een injectie met een fysiologische zoutoplossing). De doseringen van het vaccin waren ofwel 9 microgram, 30, 60 of 90 microgram. Het Nexvax 2 vaccin bestaat uit 3 geselecteerde stukjes gluteneiwit (peptiden) uit tarwe en gerst.

Conclusie van de onderzoekers is dat de veiligheid van het vaccin vergelijkbaar is met placebo. De volgende klinische fase de zogenaamde fase 2a wil men gaan starten in de komende 10 maanden. Met andere woorden een eerste stap in een onderzoek die noodzakelijk is voor een vervolg, maar inhoudelijk nog niets zegt over de effecten van het vaccin.

Verder stelt de NCV ook nog kanttekeningen bij de conclusie, want uit de resultaten blijkt:

  • Mensen, die 60 en 90 microgram kregen toegediend klaagden over darmklachten 
  • 7 van de 19 coeliakie patiënten die 30, 60 of 90 microgram toegediend kregen klaagden over misselijkheid 
  • Twee kregen daarvoor een anti-braakmiddel en 2 moesten overgeven 
  • Vanwege ernstige darmklachten staakte een vrijwilliger in de 90 microgram de studie.

Zoals verwacht had de placebogroep dit soort klachten niet. Volgens Prof. Frits Koning van het LUMC is het ‘interessant en verheugend dat er gewerkt wordt aan een behandeling voor coeliakie, maar zolang het biologisch concept in de mens nog niet bewezen is, is het de vraag of een dergelijk vaccin zal werken’. Het onderzoek met het Nexvax2 vaccin bevindt zich dus in fase 1 (veiligheid in de mens) en er moet nog veel werk verricht worden (fase 2 en 3) voordat bewezen is dat dit vaccin een veilig en werkzaam alternatief is voor een glutenvrij dieet.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944