Volg ons

Nieuwe Europese richtlijnen kinderdiagnostiek

11 maart 2011

Op donderdag 29 september 2011 vindt in het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden een symposium plaats met als titel ''Nieuwe Europese richtlijnen voor diagnostiek van coeliakie''. Het symposium introduceert op deze dag de nieuwe diagnostische richtlijn voor coeliakie die op Europees niveau is vastgesteld vanuit de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN). 

Al meer dan 50 jaar is het dunnedarmbiopt de 'gouden standaard' voor het stellen van de diagnose coeliakie. Gedurende de laatste jaren is deze invasieve methode onderwerp van brede discussie geweest o.a. in verband met de laboratorium afhankelijkheid van de uitslagen. Daarnaast heeft de ontwikkeling van steeds accuratere niet-invasieve diagnostische tests, zoals de bepaling van specifieke coeliakie antistoffen, de noodzaak van de ‘gouden standaard’ voor de diagnose van coeliakie ter discussie gesteld. Om deze redenen heeft de ESPGHAN nieuwe evidence based richtlijnen opgesteld voor de diagnose van coeliakie bij kinderen.
 
De belangrijkste verandering in deze nieuwe richtlijn is dat in een goed gedefinieerde groep van kinderen het nemen van dunnedarmbiopten niet langer noodzakelijk is om de diagnose te stellen. Dit is een grote stap voorwaarts in de diagnostiek van coeliakie.  
 
De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging en het Celiac Disease Consortium. Zodra er inhoudelijk meer bekend is over deze richtlijn, leest u dat uiteraard op onze website en in ons Glutenvrij Magazine.
 
Bron: Boerhaave Nascholing.
Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944