Volg ons

EVAA onderzoekt aanwezigheid gluten in tien biersoorten

13 januari 2011

Fhealinc, het samenwerkingsverband op het gebied van voeding en gezondheid tussen Hogeschool HAS Den Bosch, Avans Hogeschool, ZLTO en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, heeft het Expertisecentrum voor Voeding, Afweer en Allergie (EVAA) opgezet. In dat verband wordt onderzoek gedaan naar de hoeveelheid gluten in de tien meest gangbare biersoorten. Het is een terrein waarop nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan.

Binnen EVAA (Expertisecentrum voor Voeding, Afweer en Allergie) leggen de Fhealinc partners het fundament voor productontwikkeling en wetenschappelijk ondersteunde topklinische patiëntenzorg op het grensvlak van voeding, afweer en allergie. Verschuren zocht vanuit zijn rol in het EVAA project contact met Prof. dr. Frits Koning, coördinator van het Coeliac Disease Consortium (CDC) en onderzoeker aan het LUMC. Zo ontstond het idee van het CDC om vanuit EVAA onderzoek te doen naar de hoeveelheid gluten in de meest gangbare biersoorten. Een terrein waarop nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Én een project met een uitdaging: “Gluten zijn grote eiwitten, die tijdens het verwerkingsproces door het lichaam als het ware in kleine stukjes worden geknipt,” legt Verschuren uit. “Bepaalde stukjes zorgen voor problemen, andere niet. Er moet dus worden gekeken wat er met de gluteneiwitten gebeurt. Niet alleen tijdens de verwerking door het lichaam, maar ook tijdens het productieproces van het bier. ”

Lees het hele bericht op de website van Fhealinc

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.