Volg ons

NCGS in Allerhande

14 oktober 2015

In de Allerhande van oktober van de Albert Heijn wordt abusievelijk beweerd dat 10% van alle mensen glutensensitiviteit heeft en glutenvrij moet eten. In een reactie laat de NCV weten glutensensitiviteit (NCGS – Non Celiac Gluten Sensitivity) te erkennen als een glutengerelateerde aandoening na recent wetenschappelijk onderzoek. Maar over glutensensitiviteit bestaan nog wel veel misverstanden, en wordt veel ongefundeerde informatie gepubliceerd.

De vereniging wijst op Gerd Bouma, MDL-arts van het VUMC die de huidige stand van zaken samenvat:  ‘Er is momenteel (nog) geen bruikbare test in de dagelijkse praktijk om aan te tonen dat iemand glutensensitiviteit heeft. Daarom is ook niet bekend, en –nog- niet objectief vast te stellen hoeveel mensen hier daadwerkelijk aan lijden. Het percentage van 10% is bovendien een erg hoge schatting. Op basis van de nu beschikbare gegevens lijkt dit percentage veel lager te liggen.’

Voor NCGS zijn recent diagnostische critera opgesteld, de zogenoemde Salerno criteria, die adequate diagnose stelling van NCGS moeten bevorderen.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.