Volg ons

NCV diëtiste: ‘nieuwe antiglutenpil’ ongeschikt

4 augustus 2015

Esther Melenberg, diëtiste van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, werd vandaag geïnterviewd in het KRO/NCRV programma De Ochtend op Radio 1.

Aanleiding was het artikel in de Volkskrant van 4 augustus 2015 over een nieuwe antiglutenpil. Hierin vertelt Esther dat deze pil niet geschikt is voor mensen met coeliakie. U kunt het gehele interview hier naluisteren (vanaf 11.38 minuten).

Het artikel in de Volkskrant stelt dat onderzoekers van de Universiteit Maastricht met succes een enzym hebben getest dat gluten grotendeels afbreekt. Twaalf gezonde proefpersonen kregen verschillende soorten maaltijden met gluten. Via sondes in maag en dunne darm werd waargenomen dat 80 tot 90 procent van de gluten binnen één uur wordt afgebroken in de maag, nog voordat het de dunne darm bereikt.

De NCV heeft onlangs een artikel gepubliceerd over de huidige voedingssupplementen tegen gluten. Hierin staat dat de ‘glutenpil’ die coeliakiepatiënten onder onveilige omstandigheden zou moeten behoeden voor de schadelijke gevolgen van het onopzettelijk consumeren van gluten, (nog) niet bestaat. De voedingssupplementen die op dit moment op de markt zijn en waarvan de fabrikanten claimen dat deze gluten in de maag afbreken, blijken absoluut niet te werken, toont onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Lees de Nederlandse samenvatting van het onderzoek in ons kenniscentrum.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944