Volg ons

Tandmerg uit kindergebit wijst mogelijk op coeliakie

4 november 2015

Italiaanse onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet op weg naar meer kennis over gebitsschade bij kinderen met coeliakie. Zij ontdekten dat bepaalde cytokines –dat zijn moleculen in het afweersysteem - in beduidend grotere mate aanwezig zijn in het tandmerg van kinderen met coeliakie dan bij kinderen in de controlegroep.

Tot die ontdekking kwamen zij door het tandmerg (pulpa) te vergelijken uit het melkgebit van tien kinderen met coeliakie en tien kinderen zonder coeliakie. Alle kinderen waren gemiddeld 7 jaar. Defecten aan het tandglazuur kunnen een symptoom zijn van coeliakie, maar over de oorzaak daarvan is nog weinig bekend.

De onderzoekers vermoeden dat de opvallende aanwezigheid van deze cytokines meewerken aan de schade van de gebitsontwikkeling bij kinderen. Temeer omdat bij volwassen coeliakiepatiënten een sterke aanwezigheid van bepaalde cytokines overeenkomt met de ernst van de beschadigingen aan de darmwand.

De wetenschappers menen zelfs dat tandmergonderzoek van het melkgebit -met slechts subtiele symptomen van coeliakie- een veelbelovend hulpmiddel kan zijn bij het stellen van de diagnose.

Hier kunt u de samenvatting lezen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944