Volg ons

Infecties van invloed op ontstaan van coeliakie

27 november 2015

Bij kinderen met een genetische vatbaarheid, is het aantal infecties dat zij als baby krijgen van invloed op het ontstaan van coeliakie. Maken deze kinderen meer dan tien infectieziekten mee voordat zij 1,5 jaar oud zijn, lopen ze een aanmerkelijk groter risico op coeliakie dan kinderen met minder dan vier infectieziekten in deze levensfase.

Deze samenhang is recent aangetoond door onderzoekers van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

 Het onderzoek maakt deel uit van het omvangrijke Noorse moeder-en-kind-onderzoek (MoBa). Daarbij werden tussen 2000 en 2009 bijna 73.000 kinderen gevolgd, en het aantal infecties in de eerste achttien maanden geregistreerd. Van deze groep werd 0,8 procent uiteindelijk in een latere levensfase gediagnosticeerd met coeliakie.

 De statistische waarschijnlijkheid op het krijgen van coeliakie - bij een hoog aantal infectiegevallen in de eerste levensfase - was het grootst bij infecties aan de luchtwegen, maar ook bij darminfecties.

 Andere mogelijke invloeden, zoals de behandeling met antibiotica in een vroege levensfase of de duur van de borstvoeding, blijken in deze studie niet van betekenis.

Lees hier meer over het onderzoek.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944