Volg ons

Roken ‘maskeert’ mogelijk coeliakie

10 december 2015

Roken maskeert vermoedelijk de klinische symptomen van coeliakie. Als roken (drastisch) afneemt in een bevolking,  kunnen deze symptomen zich duidelijker manifesteren, ofwel er is een grotere kans op diagnose van coeliakie.

Dat betoogt maag-darm-en leverarts S. Veldhuyzen van Zanten van de Amerikaanse Universiteit van Alberta. De specialist schreef dit in een brief aan de hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift voor Gastroenterology(maag-en darmziekten). Het tijdschrift had een onderzoeksartikel geplaatst waarin werd gesteld dat het aantal gediagnosticeerde gevallen van coeliakie in de afgelopen 20 jaar flink is toegenomen.

Deels worden deze toename verklaard door betere diagnosetesten.

Nog een factor van betekenis kan dus het veranderde rookgedrag zijn, stelt Veldhuyzen van Zanten.

De specialist wijst erop dat bij rokers met coeliakie de ziekte beduidend minder snel wordt vastgesteld dan bij niet-rokers met coeliakie. Daarnaast is er bewijs dat roken dus de symptomen van coeliakie maskeert.

Als mensen minder gaan roken, kan dat een beduidende toename betekenen van het aantal mensen met coeliakie, omdat deze zich dan duidelijker laten zien.

Veldhuyzen van Zanten wijst als voorbeeld op het enorm veranderde rookgedrag in Groot-Britannië. Daar is uit Engels onderzoek in 2011 gebleken dat het aantal rokers met de helft is afgenomen sinds 1974. Ook het aantal zware rokers die meer dan 20 sigaretten per dag rookten, nam van 26 % naar 6% af bij mannen tegenover 13% naar 4 % bij vrouwen.

Medisch onderzoekers zouden met dergelijk veranderd rookgedrag rekening moeten houden in toekomstige studies naar coeliakie, vindt de mdl-arts.

Lees hier de brief

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944