Volg ons

No-nonsense overzicht gluten

6 januari 2016

Coeliakie is nog altijd de enige ziekte waarbij het eiwit gluten onomstotelijk de oorzaak is van gezondheidsklachten volgens de wetenschap. Het glutenvrije dieet is op dit moment de enige remedie.

Dat is het uitgangspunt van het ‘no-nonsense overzicht’ dat de Leidse immunoloog Frits Koning publiceerde in Annals of Nutrition and Metabolism over de nadelige effecten van gluten. De immunoloog reageert daarmee op andere, negatieve gezondheidsclaims met betrekking tot gluten.

Tussen 20 en 40 procent van de algemene bevolking is drager van een van de antigenen bij coeliakie, HLA-DQ2.5 of -DQ8. Coeliakie ontwikkelt zich in Nederland slechts bij een half tot één procent van de bevolking als geheel.

Bij hen moeten in het immuunsysteem ook afweercellen (T-cellen) aanwezig zijn die afwijkend reageren op glutenfragmenten. Deze T-cellen worden bij alle coeliakiepatiënten gevonden, maar ontbreken bij niet-patiënten.

Het uitschakelen van dit soort T-cellen kan een effectieve therapeutische mogelijkheid zijn, denkt Koning, al is een dergelijk ingrijpen in het immuunsysteem vol risico’s, en vergt ‘t nog jaren van onderzoek.

Door de enorme kosten is genetische modificatie van tarwe om het gluten onschadelijk te maken ‘geen realistische optie’. Er bestaan namelijk tal van soorten tarwe met gluten, in al even talrijke samenstellingen.

Een derde mogelijkheid is het vroegtijdig afbreken van gluten in de maag, voordat schadelijke brokstukken de dunne darm bereiken. Sommige enzymen beschikken over die eigenschap, maar hebben slechts een beperkte capaciteit. Ze zouden in onvoorstelbare grote hoeveelheden moeten worden geslikt om de hoeveelheid gluten in een normaal dieet op tijd af te breken.

Enzymen kunnen dus alleen als voedingssupplement zeer kleine hoeveelheden gluten onschadelijk maken die ‘per abuis’ in een glutenvrij dieet terechtkomen.

* Overigens kan glutensensitiviteit(NCGS) nog niet onomstotelijk bewezen worden, maar houden medische experts rekening met de groep mensen die zich aanmerkelijk beter voelen met een glutenvrij dieet, aldus de NCV.

Lees hier meer over het onderzoek

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944