Volg ons

Moment glutenintroductie en borstvoeding geen beschermend effect coeliakie

13 januari 2016

Noch het moment van glutenintroductie, noch de hoeveelheid gluten, noch het geven van wel of geen borstvoeding heeft een beschermend effect op het ontstaan van coeliakie op latere leeftijd bij mogelijk erfelijk belastte kinderen, zo laat kinderarts Luisa Mearin van het LUMC aan de NCV weten.

Mearin, tevens lid van de Medische Advies Raad lid van de NCV, geeft aan dat dit tevens de nieuwe, officiële richtlijn is van de ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) die binnenkort gepubliceerd gaat worden.

In de afgelopen periode is veel onderzoek gedaan naar de methode en het moment van glutenintroductie bij baby’s waarbij coeliakie in de familie voorkomt. Recent was er bijvoorbeeld een studie waarin wordt beweerd dat gluten tussen de 4-6 maanden geïntroduceerd zou moeten worden, ‘t liefst in combinatie met borstvoeding. Dit zou mogelijk coeliakie kunnen voorkomen.

Ook is er studie gedaan waaruit bleek dat gluten juist pas na het tweede levensjaar geïntroduceerd zou moeten worden.

Maar het bekende Prevent CD onderzoek in oktober 2014 gaf aan dat het moment van introductie van gluten niet uitmaakt. Ook het geven van borstvoeding tijdens de introductie bleek geen beschermend effect te hebben op het ontstaan van coeliakie.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944