Volg ons

Wees matig met rijstproducten

5 februari 2016

Het is in principe veilig om rijstproducten te eten, zoals rijstwafels en zilvervliesrijst, mits in een gevarieerd eetpatroon en niet teveel, stelt het Voedingscentrum.
Uit onderzoek blijkt in rijstproducten veel van het zware metaal arseen (arsenicum) te zitten, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum niet dagelijks rijstproducten te eten zoals rijstwafels, rijstcrackers, rijstemelk, rijstepap en zilvervliesrijst.

Mensen met een glutenvrij dieet eten gemiddeld vaker rijst(-producten) als vervanging van pasta, of eten dagelijks glutenvrij brood met rijstmeel en rijstcrackers. Lees daarom goed het etiket.

In glutenvrije broodmixen waarmee je zelf brood kunt bakken zijn veel varianten zonder rijstmeel te vinden. Bijvoorbeeld op basis van glutenvrije haver, boekweit of quinoa.
Op de website van de NCV zijn recepten te vinden om zelf een glutenvrij brood te bakken. Ook biedt de NCV door heel het land baklessen aan om de kneepjes van het vak te leren.

Het is erg belangrijk om gevarieerd te eten. Voor tussendoortjes kun je denken aan groenten, fruit, peulvruchten, noten of yoghurt. Hier vindt u tips om rijstmeel/glutenbevattende granen op juiste wijze te vervangen.

*Arseen kan via de bodem en grondwater terecht komen in de rijst. Bij langdurig te veel arseen (arsenicum)binnenkrijgen, bestaat de kans op beschadiging van zenuwen en bloedvaten en een verhoogd risico op kanker.  Per 1 januari zijn maximale limieten vastgesteld voor arseen in (rijst-)producten, die nog strenger zijn voor baby-en peuterproducten.

Voor een deskundig advies over een gevarieerd eetpatroon, kunnen NCV-leden contact opnemen met gespecialiseerde diëtisten van het NCV-diëtistennetwerk. Zie www.glutenvrij.nl

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944