Volg ons

Voeding mijden om kruisreactie?

24 februari 2016

Mensen met een uitsluitend glutengerelateerde aandoening kunnen glutenvrije voedingsmiddelen gewoon blijven gebruiken, al roepen die volgens sommige media een kruisreactie op.

In recente berichtgeving wordt gesteld dat bijvoorbeeld eieren, teff, koffie, gist, aardappel, rijst, hennep en mais een kruisreactie kunnen oproepen bij mensen met coeliakie vanwege eiwitten die lijken op de eiwitten in gluten. Het immuunsysteem zou daarvan in de war raken, en reageren ‘als ware het gluten’.

Daar is echter geen wetenschappelijke bewijs voor, stelt immunoloog Frits Koning van het LUMC in Leiden. ‘Bovendien is gluten een vrij uniek eiwit en zijn er weinig andere eiwitten uit de voeding die hier echt op lijken. Mensen met alleen een glutengerelateerde aandoening kunnen daarom, voor zover bekend, deze voedingsmiddelen gewoon blijven gebruiken,’ aldus de immunoloog.

Als mensen toch denken op meer (glutenvrije) voedingsmiddelen te reageren, dan is het raadzaam een gespecialiseerde diëtist te raadplegen.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.