Volg ons

Alleen gecertificeerde haver geschikt voor glutenvrij dieet

29 februari 2016

Regelmatig wordt een glutenvrij recept gepubliceerd met haver als ingrediënt, zoals het recept voor haver-bananenpannenkoekjes in het Lentemagazine van de Lidl. Niet altijd wordt daarbij vermeld dat haver alleen geschikt is voor mensen met een glutenvrij dieet als de haver gecertificeerd glutenvrij is*.

Hoe zit het nu precies?
Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Volgens de Richtlijn EG Nr. 41/2009 moet haver in levensmiddelen voor personen met een glutenintolerantie speciaal geproduceerd, bereid en/of verwerkt zijn om verontreiniging met tarwe, rogge, gerst of kruisingen daarvan te vermijden en het glutengehalte van deze haver mag niet meer bedragen dan 20 mg/kg. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet. Op de verpakking van deze haver staat het 'glutenvrij' logo en of de claim glutenvrij.

*Verreweg de meeste mensen met coeliakie verdragen zuivere haver ('glutenvrij', zonder besmetting met tarwe, rogge of gerst) goed. Er is echter een zeer kleine groep mensen met coeliakie bij wie deze zuivere haver toch een reactie van het immuunsysteem en/of klachten veroorzaakt. Neem contact op met uw behandelend arts of gespecialiseerde diëtist als u glutenvrije haver niet goed verdraagt.

Als u haver introduceert in uw dieet, begin dan met kleine hoeveelheden en bouw die langzaam op, zodat uw darmen kunnen wennen aan de grote hoeveelheid vezels in haver.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944