Volg ons

‘Kan sporen van bevatten’ zegt eigenlijk niets

28 april 2016

NCV onderzoek; ‘kan sporen van gluten bevatten’ niet richtinggevend voor glutenvrije consument.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging deed onderzoek naar producten met en zonder de vermelding ‘kan sporen van gluten bevatten’. Een vermelding waar je als glutenvrije consument weinig mee kunt. En bovendien troffen we in een product zoveel gluten aan dat je helemaal niet meer kunt spreken van ‘kan sporen van gluten bevatten’.

Kan sporen van gluten bevatten. Steeds vaker zien we dat producenten van levensmiddelen deze vermelding op hun producten plaatsen. Hiermee wordt uitgedrukt dat het product qua ingrediënten geen gluten bevat, maar dat er kans is op kruisbesmetting voor, tijdens of na de productie. Maar hoe hoog is de kans dat het ook echt gluten bevat? Dekken producenten zich juridisch in terwijl het product toch veilig te eten is door mensen met een glutenvrij dieet? Of is er wel degelijk vaak sprake van kruisbesmetting? Uit het onderzoek dat de Nederlandse Coeliakie uitvoerde in samenwerking met Nutrilab en R-Biopharm bleek dat een relatief hoog aantal producten – om uiteenlopende redenen- het product niet geschikt was voor consumptie door mensen die om medische redenen een glutenvrij dieet moeten volgen. De NCV heeft de NVWA en een aantal producenten geïnformeerd.

OPZET ONDERZOEK

Er is een totaal van 96 testen uitgevoerd. Er werden 4 verschillende productsoorten geselecteerd op basis van een oproep onder leden van de NCV. Men vroeg ons om met name kroepoek, chocolade, allesbinder en bitterkoekjes te onderzoeken.

  • Alle producten hadden GEEN vermelding van het allergeen gluten in de ingrediëntendeclaratie
  • Van deze categorieën hebben we steeds 2 merken onderzocht, een ‘ kan sporen van gluten bevatten’ en op de andere juist niet.
  • Van elke product hebben we vervolgens 12 verpakkingen getest met zo veel mogelijk verschillende batchnummers gekocht door heel Nederland

 

UITSLAG ONDERZOEK

  • 1 van de producten zonder de vermelding kan sporen van gluten bevatten scoorde in 1 mengmonster meer dan 80 ppm, dat is aanzienlijk hoger dan 20 ppm, de wettelijke maximum norm voor glutenvrij (Bitterkoekjes, Voordijkjes, 200 gram)
  • 1 van de producten met vermelding kan sporen van gluten bevatten scoorde te hoog
  • 1 van de producten (sommige verpakkingen wel, andere niet met ‘ kan sporen bevatten van) bleek een dusdanig hoge score te hebben, alle mengmonsters meer dan 80 ppm, dat hier mogelijk geen sprake meer is van kruisbesmetting, maar van een glutenbevattend ingrediënt. (Borrelkroepoek van Toko Lien, 80 gram)
  • de overige producten scoorden zowel met als zonder de vermelding onder de wettelijke 20 ppm norm.

 

CONCLUSIE

Het resultaat van het onderzoek toont aan dat de claim ‘kan sporen van gluten bevatten’ geen richtlijn is voor glutenvrije consumenten op basis waarvan een overwogen keuze gemaakt worden. Voor glutenvrije consumenten zijn de van nature glutenvrije producten een belangrijk onderdeel van hun dagelijks dieet. De ingrediënten declaratie is hierbij een belangrijke bron van informatie. Deze producten worden naast speciale glutenvrij dieetproducten, bij voorkeur met het officiële Glutenvrij logo, gekocht. Niet alleen worden deze producten gekocht omdat ze niet verkrijgbaar zijn in een officiële goedgekeurde en gecertificeerde variant, maar ook omdat ze vaak goedkoper zijn dan de speciale dieetproducten. Een glutenvrij dieet is gemiddeld per maand 75 euro duurder dan een normaal voedingspatroon. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar vanuit de zorgverzekering geen standaard vergoeding wordt geboden.

De NCV wil benadrukken dat het hier om een indicatieve steekproef gaat op basis waarvan een groter onderzoek zou moeten plaatsvinden. De NCV heeft contact gezocht met de NVWA.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944