Volg ons

Apotheek kan rol spelen bij opsporen coeliakie

18 augustus 2016

Apothekers kunnen een waardevolle rol spelen bij het opsporen van patiënten met ongediagnosticeerde coeliakie. Dat is de conclusie van een Brits proefonderzoek, uitgevoerd door de University of East Anglia in Norwich en Coeliac UK, het Britse zusje van de NCV.

Apothekers zouden standaard bij klanten, die middelen tegen diarree of obstipatie willen aanschaffen, moeten informeren naar de duur en de frequentie van deze verschijnselen. Die kunnen een aanwijzing vormen voor ongediagnosticeerde coeliakie.

Aan het onderzoek werkten vijftien apotheken mee, uit het hele land. Ze hielden zes maanden bij welke klanten zochten naar middelen om klachten te bestrijden die kunnen duiden op coeliakie, zoals buikpijn, diarree, constipatie, ongewild gewichtsverlies, of gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur.

Deze mensen kregen in de apotheek een test aangeboden – een zogeheten point-of-care test of sneltest – waarbij het gehalte aan IgA en tTGA in een druppel bloed uit een vingertop werden vastgesteld.

Mensen die de test accepteerden en positief werden bevonden, kregen het advies met deze testresultaten hun huisarts te raadplegen.

In totaal werden 551 van deze testen verricht, waarbij in 52 gevallen (9,4 procent) de uitslag duidde op de aanwezigheid van coeliakie.

Onderdiagnose van coeliakie is een wereldwijd verschijnsel. In het Verenigd Koninkrijk wordt ervan uitgegaan dat slechts een kwart van alle gevallen wordt herkend. Dat betekent dat een half miljoen Britten rondlopen met coeliakie zonder zich daarvan bewust te zijn. Zij hebben wel klachten, maar die worden of door hun huisarts of door henzelf niet in verband gebracht met coeliakie.

Veel van deze mensen met klachten doen aan zelfmedicatie. Zij kopen, vaak zonder recept, middeltjes in de apotheek of buiten het medische circuit in supermarkten en bij drogisterijketens.

Lees hier meer over het onderzoek.

Early recognition of coeliac disease through community pharmacies: a proof of concept studie.

Heidi Urwin, David Wright, Michael Twigg, Norma McCough.

Int J. Clin Pharm. DOI 10.1007/s11096-016-0368-4 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944